Έξι οπλισμένα Bayraktar TB-2 για την Τουρκία

Print Friendly Print Get a PDF version of this webpage PDF

Την παράδοση από την τουρκική ιδιωτική εταιρία Kale-Baykar έξι εξοπλισμένων μη επανδρωμένων αεροχημάτων ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. Ειδικότερα, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι τα έξι μη επανδρωμένα αεροχήματα Bayraktar TB-2 θα αναπτυχθούν στην αεροπορική βάση Elazig, στην Ανατολική Τουρκία και ότι δύο εξ αυτών έχουν δυνατότητα μεταφοράς και άφεσης όπλων.

Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο χρόνο το Bayraktar προσέβαλε επιτυχώς στόχο στο πεδίο ασκήσεων της ΚόνΙα (Ικονίου) στην κεντρική Ανατολία από απόσταση οκτώ χιλιομέτρων. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το Bayraktar χρησιμοποιεί τα ανάπτυξης και κατασκευής της τουρκικής Roketsan μικρού μεγέθους «έξυπνα» πυρομαχικά MAM-L (η άφεση του απεικονίζεται στο συνημμένο βίντεο) και MAM-C τα οποία έχουν βάρος 22,5 κιλά και φέρουν πυροκεφαλή βάρους 10 κιλών.

Το Bayraktar TB-2 έχει δυνατότητα πτήσης σε υψόμετρα της τάξης των 24.000 ποδών (7.315 μέτρα), μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου βάρους 55 κιλών και η εμβέλεια της τηλεπικοινωνιακής ζεύξης ανέρχεται σε 150 χιλιόμετρα.

Επίσης, η τουρκική βιομηχανία αναπτύσσει για το συγκεκριμένο αερόχημα το σύστημα συλλογής πληροφοριών σημάτων (SIGINT: Signal Intelligence) BSI-101 με σκοπό να επιτύχει την απεξάρτηση της Τουρκίας από αμερικανικής προέλευσης συστήματα της κατηγορίας.

Η παραλαβή των συγκεκριμένων αεροχημάτων εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας που αφορά την ευρεία χρήση μη επανδρωμένων αεροχημάτων στις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων ανταρτών στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας καθώς και στις επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία.