Φωτιά σε MiG-29 στην απογείωση

Εντυπωσιακό όσο και τρομακτικό είναι το βίντεο με την ανάφλεξη κινητήρα μαχητικού αεροσκάφους τύπου MiG-29BM Fulcrum της Αεροπορίας της Λευκορωσίας, ενώ επιτάχυνε στον διάδρομο αεροπορικής βάσης κατά τη διάρκεια της απογείωσης.

Σύμφωνα με τον έγκυρο «Aviationist», αυτή είναι όμως η «πρώτη ανάγνωση» του περιστατικού, καθώς παρατήρησε στο βίντεο την κατάρρευση του συστήματος προσγείωσης, με αποτέλεσμα να πέσει το αεροσκάφος στο έδαφος και να συρθεί, με αποτέλεσμα την πρόκληση φωτιάς.

Αυτό που φαίνεται μετά βεβαιότητας, είναι ότι ο μπροστινός τροχός έχει αποκολληθεί από το έδαφος και ξεκινά η διαδικασία «μαζέματος» κατά την απογείωση, για κάποιον λόγο το μπροστινό τμήμα του αεροσκάφους γέρνει προς τα εμπρός και ακουμπά στο έδαφος. Χιλιοστά του δευτερολέπτου νωρίτερα, φαίνεται ότι ο δεξιός κινητήρας έχει ακουμπήσει στο έδαφος και έχει αναφλεγεί λόγω του συρσίματος και της πρόκλησης σπινθήρα.

Χωρίς να δηλώνουμε ειδικοί, δεν θα μας έκανε εντύπωση εάν το ατύχημα (ο πιλότος φέρεται να επέζησε καθώς κατόρθωσε να εγκαταλείψει με επιτυχία το μαχητικό) να οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος και ενδεχομένως υπερβολική αυτοπεποίθηση του πιλότου.

Στα μαχητικά του τύπου, όπως αποκαλύπτεται σε πάρα πολλά βίντεο με απογειώσεις MiG-29, συνηθίζεται για μερικά μέτρα να έχουν μαζευτεί οι τροχοί και το αεροσκάφος προτού επιχειρήσει σχεδόν κάθετη απογείωση κινείται για κάποια μέτρα παράλληλα με το έδαφος και σε πολύ μικρή απόσταση από αυτό.

Η παρατήρηση αυτή αφήνει σε εμάς ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιου λανθασμένου χειρισμού (ενεργοποίηση κάποια στάνταρ ενέργειας, χιλιοστά του δευτερολέπτου νωρίτερα), χωρίς να αποκλείεται και κάποιο τεχνικό πρόβλημα της τελευταίας – κυριολεκτικά – στιγμής.