Το τρελοκομείο στην Τουρκία συνεχίζεται, επιθέσεις-συλλήψεις

Ξεφεύγει από τον έλεγχο η κατάσταση στην Τουρκία, όπου οι τρομοκρατικές ενέργειες βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη, ενώ συνεχίζονται και οι διώξεις οποιουδήποτε σχετίζεται με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, με τον πρόεδρο Ερντογάν να κάνει χθες για πρώτη φορά σε ομιλία του, νύξη για το ενδεχόμενο εμφυλίου.

Στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα, οι αρχές ασφαλείας σταμάτησαν έξω από τα δικαστήρια της πόλης άτομα μέσα στο αυτοκίνητο. Η κατάσταση εκτράπηκε ραγδαία… ξέσπασε σύγκρουση καθώς οι επιβαίνοντες ήταν οπλισμένοι με τυφέκια τύπου καλάσνικοφ και χειροβομβίδες.

Και το αυτοκίνητο ήταν όμως παγιδευμένο με εκρηκτικά, με αποτέλεσμα να εκραγεί και να σκοτώσει κατά τα φαινόμενα τους δυο επιτιθέμενους, έναν αστυνομικό και έναν υπάλληλο αλλά η έκρηξη τραυμάτισε και εφτά άτομα, ορισμένα εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση…

Η άλλη είδηση της ημέρας είναι τα εκατοντάδες εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από την τουρκική εισαγγελία και αφορούν 380 επιχειρηματίες που κατηγορούνται ότι παρείχαν οικονομική στήριξη στο ίδρυμα «Χιζμέτ» του Φετουλάχ Γκιουλέν, με τα εντάλματα να καλύπτουν και τη διενέργεια έρευνας στις κατοικίες και τις επιχειρήσεις των υπόπτων.


Η κατάσταση στην Τουρκία εκτραχύνεται μέρα με την ημέρα και τίποτα δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι μπορεί να «μαζευτεί». Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ερντογάν φοβάται πλέον μην καταστούν οι εξελίξεις ανεξέλεγκτες, καθώς αντιλαμβάνεται ότι ένας βασικός παράγοντας της πολιτικής του επιτυχίας που ήταν η θεαματική ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας για μια δεκαετία και πλέον φθάνει στο όριό της.

Το χρήμα από τον Κόλπο δεν μπορεί να ρέει επ’ αόριστον ανεξέλεγκτο όταν η χώρα μετατρέπεται σταδιακά σε μια «μαύρη τρύπα», ενώ οι γεωπολιτικές εξελίξεις απειλούν αυτή καθαυτή την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας και ο ίδιος μπορεί να έχει συμφωνήσει να καταστεί «μονάρχης» μέσω αλλαγής του συντάγματος με τη σύμπραξη των εθνικιστών με τους οποίους μοιράζεται τον έλεγχο της χώρας αντιλαμβανόμενος ότι υπάρχουν θύλακες μη ελεγχόμενοι που μπορούν να τον απειλήσουν, όμως τα πράγματα μπορούν να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες εξελίξεις με άγνωστη την τελική έκβαση…