Τουρκία: Ελευθερία του Τύπου σε χώρα… σύγχρονη, ιδού!

Δημοκρατία στο εδώλιο… άλλο ένα επεισόδιο στην Τουρκία με το καθεστώς Ερντογάν να επιτίθεται κατά της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς όποιος τολμά να αμφισβητεί την «ορθοδοξία» την οποία καθορίζει ο Τούρκος πρόεδρος προσωπικώς, καταλήγει στα μπουντρούμια των φυλακών και υφίσταται, πάντα δημοκρατικά, κάθε είδους διώξεις και ταπεινώσεις.

Στο θέμα που προέκυψε χθες, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν και κρατούν δημοσιογράφο και μάλιστα γυναίκα, την Γελίζ Κοράι τοπικής εφημερίδας της Νικομήδειας (Ισμίτ), καθώς είχε το «θράσος» να γράψει άρθρο γνώμης, στο οποίο ασκούσε κριτική σε βάρος της κυβέρνησης για υπερβολική ενασχόληση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Οι οργανώσεις των ισλαμιστών του Ερντογάν ανά την τουρκική επικράτεια, εξέφρασαν μάλιστα την… προτίμηση να λιντσάρουν την Κοράι για το άρθρο με τίτλο «θα φάω του έπος σας», όπως ανέφερε ανάρτηση στον ιστοχώρο της εφημερίδας. Το επιχείρημά της απλό και μάλλον αρκετά πειστικό, ότι τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου 2016, ωχριούσαν σε σημασία συγκριτικά με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και σημαντικές μάχες της τουρκικής Ιστορίας.

Άφηνε και μια αιχμή – σιγά τα ωά – ότι η κυβέρνηση δεν έκανε όσα όφειλε για να αποκαλύψει όλη την αλήθεια για τη νύχτα του πραξικοπήματος. Τι το ήθελε αυτό το τελευταίο… πιθανότατα αυτό να ήταν το «κερασάκι στην τούρτα».