Τουρκία: Αμφίβολη η αποδοχή των δύο «Perry» από τις ΗΠΑ

Το ελληνικό λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να επαναστάτησε για την φερόμενη ως βέβαια παραχώρηση στην Τουρκία δύο πολεμικών πλοίων (φρεγατών) κλάσεως «Oliver Hazard Perry» («Gabya» στην Τουρκία), τις φρεγάτες USS Halyburton (FFG–40) και USS Thach (FFG–43). Ωστόσο, σοβαρές και εν πολλοίς τεκμηριωμένες αμφιβολίες εγείρονται από την πλευρά του έγκυρου στα ναυτικά θέματα τουρκικού ιστοχώρου «turkishnavy.net».

Καταρχάς, σε συνέχεια του άρθρου όπου εμμέσως ενημερώναμε τον Γιαβρίμ Γιαγιλαλί, ιδιοκτήτη του ιστοχώρου για το ότι η πρόταση είναι υπαρκτή και δεν αποτελεί «ελληνικό κυνήγι φαντασμάτων», προς τιμήν του, δεν δίστασε να παρουσιάσει άμεσα τα καινούργια στοιχεία δίνοντας μάλιστα και ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ για το πώς κινούνται οι εν λόγω διαδικασίες.

Αρχικά, παρατηρεί ορθώς ότι η υπόθεση της παραχώρησης των πλοίων πρόκειται για μια καταρχήν πρόθεση και δεν αποτελεί ειλημμένη απόφαση, αφού θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία και στη συνέχεια να υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο. Στη διαδρομή αυτή, συνηθίζεται να προκύπτουν σημαντικές αλλαγές.

Δίνει μάλιστα και παραδείγματα από το παρελθόν όπου είχαν προκύψει παρόμοιες υποθέσεις, όπως το 2005 με το αντιτορπιλικό «USS Cushing», το 2006 με το ναρκοθηρευτικό «USS Black Hawk» και τέλος το 2007 με τις φρεγάτες «USS George Philip» και «USS Sides». Καμία από αυτές τις αμερικανικές προσφορές δεν έγιναν αποδεκτές από την τουρκική κυβέρνηση.

«Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δωρίζει πολεμικά πλοία δεν σημαίνει ότι η Τουρκία στην πραγματικότητα τα χρειάζεται, ή ότι θα τα παραλάβει. Σημαίνει μόνο, ότι Ηνωμένες Πολιτείες τα παραχωρούν. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο», είναι τα χαρακτηριστικά λόγια του Γιαγιλαλί.

Το πιο ενδιαφέρον όμως αντεπιχείρημα είναι ότι οι φρεγάτες της κλάσης που αξιοποιούνται επιχειρησιακά από το τουρκικό Ναυτικό, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτές που αποσύρονται από το αμερικανικό Ναυτικό, καθώς έχουν υποστεί πρόγραμμα εκτεταμένης αναβάθμισης του συστήματος διαχείρισης μάχης (σύστημα GENESIS) και τέσσερις από αυτές αποκτούν σύστημα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων Mk41 VLS με πυραύλους ESSM που δεν διαθέτουν τα αμερικανικά πλοία και τέλος, τρισδιάστατα ραντάρ.

Για να αναβαθμίσουν οι Τούρκοι τα δύο πλοία που παραχωρούν οι Αμερικανοί στο επίπεδο που έχουν και τα υπόλοιπα, θα απαιτούσε μια σημαντική οικονομική επένδυση, ενώ και η διαδικασία θα ήτα ιδιαιτέρως χρονοβόρα. Ο ιστοχώρος τάσσεται υπέρ της επένδυσης των χρημάτων αυτών σε καινούργιες ναυπηγήσεις στα τουρκικά ναυπηγεία.