Τηλεφώνημα μεταξύ Τίλερσον – Μεβλούτ προβληματίζει…

Παρά το γεγονός ότι έχει οριστικοποιηθεί το ταξίδι του Ρεξ Τίλερσον στην Τουρκία στο τέλος του μήνα, τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Τίλερσον και Τσαβούσογλου, είχαν τηλεφωνική συνομιλία, η οποία προβληματίζει τους παρατηρητές για τη σκοπιμότητά της.

Προφανώς, η επίσκεψη και οι λεπτομέρειές της συζητιούνται και οριστικοποιούνται διά της διπλωματικής οδού και σίγουρα δεν απαιτεί τηλεφώνημα σε ανώτατο επίπεδο για να κλείσουν τα θέματα. Αυτό αναφέρεται διότι ως αιτιολόγηση της διαρροής του τηλεφωνήματος αναφέρεται η οριστικοποίηση της ατζέντας των συζητήσεων που δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετά πειστικό.

Επειδή είχε αναφερθεί νωρίτερα με περισσή θρασύτητα ότι ο Ερντογάν θα… αδειάσει να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον και τον Ντόναλντ Τραμπ μετά το δημοψήφισμα, κι επειδή στα υπουργεία Εξωτερικών, σοβαρών χωρών τουλάχιστον, δεν ανέχονται παιχνίδια επικοινωνιακά, τουλάχιστον τα τόσο εξόφθαλμα.

Να δίνεται η εντύπωση δηλαδή, ότι ο «σουλτάνος» Ερντογάν καθορίζει το πότε θα ταξιδέψει στον Λευκό Οίκο και όχι πότε θα προσκληθεί, μια πρόσκληση που λογικά θα διαβίβαζε ο Τίλερσον κατά την επίσκεψη με τις λεπτομέρειες να κανονίζονται διά της διπλωματικής οδού. Οπότε αναρωτιόμαστε μήπως το νεοθωμανικό θράσος έχει προκαλέσει προβλήματα.