Τα ελικόπτερα Mil Mi-17 «στοχεύει» η τουρκική Aselsan

Την πρόθεση της να εμπλακεί ενεργά στον εκσυγχρονισμό περισσότερων από 10.000 ελικοπτέρων κατασκευής της ρωσικής εταιρίας Mil (Mil Moscow Helicopter Plant, πλέον εταιρία του ομίλου Russian Helicopters), ανακοίνωσε η Aselsan, η μεγαλύτερη βιομηχανία ηλεκτρονικών της Τουρκίας που ως γνωστόν αποτελεί ιδιοκτησία του ταμείου των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση Τύπου η εταιρία έχει ειδικό ενδιαφέρον στον εκσυγχρονισμό ελικοπτέρων παραγωγής Mil στην περιοχή του Κόλπου και την Κεντρική Ασία. «Για αυτό τον σκοπό ένα ελικόπτερο Mi-17 έχει ήδη εκσυγχρονιστεί με ανάπτυξης Aselsan συστήματα και έχει παραδοθεί στον τελικό χρήστη [που δεν κατονομάζεται] για σκοπούς επίδειξης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως έγινε γνωστό μεταξύ των συστημάτων που έχουν εγκατασταθεί περιλαμβάνονται οθόνες απεικόνισης πολλαπλών λειτουργιών, οθόνες απεικόνισης με ενσωματωμένο πληκτρολόγιο εισαγωγής δεδομένων, υπολογιστές αποστολής, συστήματα αδρανειακής ναυτιλίας, ψηφιακά συστήματα κινούμενου χάρτη, σύστημα ενδοεπικοινωνίας και σταθμοί ασυρμάτων VHF, UHF και HF.

Σε δεύτερη φάση, η Aselsan θα αρχίσει τις εργασίες εκσυγχρονισμού άλλων πλατφορμών που διατίθενται στον στόλο ελικοπτέρων του ιδίου χρήστη.