Με ποια λογική η Αίγυπτος χρειάζεται ρωσικά άρματα T-90;

Διάβασα την είδηση για την πιθανή προμήθεια ρωσικών αρμάτων μάχης Τ-90 και μάλιστα σε μεγάλους αριθμούς από την Αίγυπτο και πραγματικά προβληματίστηκα. Διότι το δημοσίευμα είναι αντίθετο προς κάθε λογική, στρατιωτική, ποιοτική και οικονομική.

Σχολιάζει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος

Η Αίγυπτος έχει στο έδαφος της γραμμή συμπαραγωγής του αμερικανικού άρματος μάχης, Abrams M1A1 από την οποία παραδόθηκαν 1005 άρματα του τύπου και τα οποία άρχισαν να αναβαθμίζονται σε Μ1Α2 από το 2000. Το 2013 τοποθετήθηκε μία πρόσθετη παραγγελία 200 ακόμη αρμάτων της τελευταίας έκδοσης που είναι τα Μ1Α2 SEP και συγχρόνως άρχισε το πρόγραμμα της σταδιακής αναβάθμισης όλων των υπολοίπων αρμάτων σε επίπεδο Α2 SEP.

Με απλά λόγια, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της αναβάθμισης, η Αίγυπτος θα έχει ένα στόλο 1205 αρμάτων Μ1Α2 SEP που ούτε οι Αμερικανοί Πεζοναύτες δεν έχουν! Το συγκεκριμένο ΜΒΤ θεωρείται ένα από τα κορυφαία εν υπηρεσία άρματα στον κόσμο και σαφώς ανώτερο (έχει αποδειχθεί επανειλημμένα στο πεδίο της μάχης) από οποιαδήποτε έκδοση του Τ-90.

Οι ΗΠΑ το μόνο που δεν αποδεσμεύουν για κανέναν -άρα και για την Αίγυπτο- είναι τα βλήματα κινητικής ενέργειας από Απεμπλουτισμένο Ουράνιο (DU: Depleted Uranium) που τρυπάνε οποιαδήποτε εν υπηρεσία θωράκιση… σαν βούτυρο. Την ίδια σχεδόν τεχνολογία χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί στα βλήματα των πυροβόλων GAU 30 mm των Α-10 που φέρουν το παρατσούκλι των «φονέων αρμάτων». Κανείς άλλος κατασκευαστής πυρομαχικών δεν χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνολογία έως σήμερα.

Γενικώς, τα Τ-90 θεωρούνται υποδεέστερα των δυτικών αρμάτων σε μερικούς κρίσιμους τομείς, κάτι το οποίο οδήγησε τη Ρωσία στην ανάγκη ανάπτυξης της οικογένειας τεθωρακισμένων ARMATA T-14. Η κύρια κριτική στα παράγωγα των Ρωσικών ΜΒΤ εστιάζεται στην αδυναμία διάτρησης των δυτικών θωράκων από τα ρωσικά πυρομαχικά.

Αυτό εξηγεί και τη βολή αντιαρματικών ρουκετών από το πυροβόλο των 125 χλστ., κάτι το οποίο επίσης τίθεται εν αμφιβόλω, μιας και το διαμέτρημα των 125 χλστ. δεν θεωρείται ικανό να υποστηρίξει πυροκεφαλή αρκετά ισχυρή, ώστε να καταστρέψει ολοσχερώς ένα βαρύ άρμα.

Όσον αφορά την πιθανή αντίδραση των Ισραηλινών στους αιγυπτιακούς εξοπλισμούς, αυτό θα ήταν πράγματι μία έκπληξη, μιας και το Ισραήλ ποτέ δεν αντέδρασε τις τελευταίες δεκαετίες όταν η Αίγυπτος προέβαινε σε μαζικές αγορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνο σε άρματα μάχης, αλλά και σε μαχητικά αεροσκάφη, όπως με την προμήθεια 228 F-16, καθώς επίσης αλλά και άλλο κύριο υλικό.