Ιρανικό μαχητικό F-313: Καλύτερα μην πετάξει!

Το μελλοντικό (καμάρι) μαχητικό με -κατά δήλωση- χαρακτηριστικά μειωμένης παρατηρησιμότητας (stealth) των Ιρανών, δηλαδή το Qaher F-313 είναι εδώ και προσπαθεί να μας εντυπωσιάσει, καθώς οι υπεύθυνοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας είχαν τη φαεινή ιδέα να δώσουν στη δημοσιότητα φωτογραφίες και ένα βίντεο με το μαχητικό να κόβει βόλτες στον διάδρομο κάποιας αεροπορικής βάσης, για τις ανάγκες ρεπορτάζ της ιρανικής τηλεόρασης, με προφανή στόχο τόσο το εσωτερικό της χώρας, όσο και το εξωτερικό.

Στο ενδιαφέρον θέμα που δημοσίευσε ο έγκυρος «Aviationist» και σε ένα σύντομο σχόλιο για όσα δημοσιεύθηκαν από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, προβάλει κάποιες παρατηρήσεις και διατυπώνει κάποιες αμφιβολίες, καθώς και μία ενδιαφέρουσα αναφορά στο στατικό πρωτότυπο που εμφανίστηκε το 2013.

Το επιχείρημα του Aviationist περιορίζεται ουσιαστικά στην παρατήρηση, ότι το αρχικό στατικό πρωτότυπο έχει αρκετές διαφορές με αυτό που παρουσιάστηκε τώρα. Η μεγαλύτερη διαφορά σχετίζεται με το πιλοτήριο (cockpit), το οποίο στο στατικό μοντέλο ήταν τόσο μικρό που ήταν αδύνατον να χωρέσει ανθρώπινο σώμα! Το τωρινό πρωτότυπο με κωδικό «08» τουλάχιστον είναι σε θέση να τροχοδρομήσει και να έχει ένα κόκπιτ που χωράει μέσα ένα πιλότο!

Εξωτερικά δείχνει εξοπλισμένο με σύστημα FLIR και μία ραχιαία κεραία. Και τα δύο θα ήταν ασφαλές να υποθέσουμε ότι είναι προπλάσματα, πρώτον γιατί το πρωτότυπο αυτό είναι καταφανώς μη πτητικό και δεύτερον, η τεχνολογία ενός FLIR τελευταίας γενιάς, είναι τεχνολογία αιχμής, κάτι που μετά βεβαιότητας δεν διαθέτουν οι Ιρανοί. Θα μπορούσαν ενδεχομένως να προμηθευτούν ένα σύστημα FLIR παλαιότερης τεχνολογίας από τους Ρώσους ή τους Κινέζους.


Πέραν αυτού, οι παρατηρήσεις του Aviationist επικεντρώνονται στο περίεργο σχήμα απόληξης των πτερύγων σε αντεστραμμένα ailerons (άγνωστη αεροδυναμική χρησιμότητα), αλλά σίγουρα είναι μια σχεδιαστική επιλογή που υποβαθμίζει, αν δεν ακυρώνει, τη χαμηλή παρατηρησιμότητα στα αντίπαλα ραντάρ.

Η κατάσταση σε αυτό τον κρίσιμο τομέα χειροτερεύει ακόμη περισσότερο από την παρουσία εξαιρετικά μεγάλων canards. Ένα άλλο προβληματικό σημείο δείχνει να είναι οι εξαιρετικά μικρές εισαγωγές και εξαγωγές κινητήρων, που δίνουν την αίσθηση ότι ανήκουν σε κινητήρες κατηγορίας… Drone, για να μην εμπλακούμε σε αναλυτικότερη συζήτηση για την απουσία ακροφυσίων και το ενδεχόμενο απορρόφησης πτηνών κατά την απογείωση (αν ποτέ απογειωθεί αυτό το μαχητικό όπως το βλέπουμε).

Στο βίντεο παρατηρεί κανείς δύο ανθρώπους που στέκονται δίπλα στο πρωτότυπο και το συμπέρασμα που αποκομίζει κανείς είναι ότι το μέγεθος του νέου μαχητικού είναι ίσο η λίγο μικρότερο ενός F-16, κάτι που πρακτικά σημαίνει αδυναμία ύπαρξης κοιλιακής αποθήκης μεταφοράς οπλισμού, κοινός τόπος σε όλα τα μαχητικά 5ης γενιάς με χαρακτηριστικά stealth, καθότι ανάρτηση οπλισμού σε εξωτερικούς πυλώνες.

Είναι άγνωστο εάν το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μία πραγματική προσπάθεια κατασκευής ενός εξελιγμένου μαχητικού αεροσκάφους, ή αποτελεί μέρος της προπαγανδιστικής μηχανής του Ιράν για εσωτερική -κυρίως- κατανάλωση. Ενδεχομένως και κάτι ενδιάμεσο… Κάποιοι αναφέρουν ότι θα είναι ένα αεροσκάφος εγγύς αεροπορικής υποστήριξης (CAS: close-air-support), αν ισχύει σαν πολύ κουβέντα γίνεται για stealth κ.λπ.


Πέραν της κριτικής βέβαια που ασκείται σε αυτό που παρουσίασαν οι Ιρανοί και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θα πρέπει να υπογραμμιστεί, ότι οι επιστήμονες της χώρας έχουν πραγματοποιήσει άλματα, στην προσπάθεια να στηρίξουν την άμυνα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι κυρώσεις στο καθεστώς της Τεχεράνης οδήγησαν στην αδυναμία εξασφάλισης ακόμα και στοιχειωδών ανταλλακτικών, πέραν της αδυναμίας προμήθειας ολοκληρωμένων και φυσικά πιο προηγμένων από όσα διατίθενται οπλικών συστημάτων από τη διεθνή αγορά.

Ως αποτέλεσμα, η άμυνα της χώρας να στηρίζεται υπέρμετρα στην εσωτερική έρευνα και ανάπτυξη οπλικών συστημάτων. Ας μην ξεχνούμε πάντως, ότι το Ιράν έχει κατορθώσει να διατηρήσει επιχειρησιακά στο οπλοστάσιό του τα θρυλικά F-14 Tomcat που είχε αποκτήσει η Αεροπορία της χώρας από την εποχή του Σάχη.

Όταν προσπαθείς, όλο και κάτι πετυχαίνεις, είναι δεδομένο. Άλλο αυτό όμως και άλλο οι -θεμιτές- προσπάθειες ενίσχυσης της αποτροπής του Ιράν, επιχειρώντας να πείσει ότι με τις σημερινές δυνατότητες αποτελεί περιφερειακή υπερδύναμη.