Στη φάση τελικής ανάπτυξης η F21 βαρεία τορπίλη

Την επιτυχή διεξαγωγή βολής πιστοποίησης της βαρείας τορπίλης F21 στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis της γαλλικής αρχής αμυντικών εξοπλισμών (DGA: Direction Générale de l’Armement), ανακοίνωσε η κατασκευάστρια DCNS.

Η βαρεία τορπίλη F21 προορίζεται από το 2018 να εξοπλίσει το σύνολο των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων του Ναυτικού της Γαλλίας με ένα ύφαλο όπλο υψηλών επιχειρησιακών επιδόσεων. Η σχετική σύμβαση αφορά την ανάπτυξη, παραγωγή και παράδοση περίπου 100 τορπιλών F21 και η ολοκλήρωση τους στα υποβρύχια που επιχειρεί το Ναυτικό της Γαλλίας.

Όπως ανακοινώθηκε η βολή πιστοποίησης διεξήχθη υπό την ευθύνη της DGA σε ασφαλισμένο θαλάσσιο πεδίο δοκιμών στα ανοικτά των ακτών της Var. Της βολής πιστοποίησης είχαν προηγηθεί περίπου 20 δοκιμαστικές βολές πρωτοτύπων που εκτέλεσε η κατασκευάστρια από το πλοίο δοκιμών Pegase (που ανήκει στη DGA) και το σκάφος JANUS της COMEX, όπως και από υποβρύχια.

Μετά την επιτυχή βολή πιστοποίησης το πρόγραμμα Artemis, που αφορά τη σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή βαρέων τορπιλών νέας τεχνολογίας, εισήλθε στην τελική φάση ανάπτυξης. Η βαρεία τορπίλη F21 έχει σχεδιαστεί για την εξουδετέρωση εχθρικών στόχων επιφανείας και υποβρυχίων. Με βεληνεκές ανώτερο των 50 χιλιομέτρων και ταχύτητα μεγαλύτερη των 50 κόμβων, η τορπίλη F21 μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο σε θάλασσες μεγάλου βάθους αλλά και στα παράκτια όπου υπάρχει υψηλός θόρυβος υποβάθρου και πυκνή θαλάσσια κυκλοφορία.

Κύρια χαρακτηριστικά βαρείας τορπίλης F21:

-Διάμετρος: 533 χλστ. (21 ίντσες)
-Μήκος: 6 μέτρα
-Βάρος: 1,3 τόνοι
-Συνεχής (κυμαινόμενη) ταχύτητα: ανώτερη των 50 κόμβων
-Αυτονομία: 1 ώρα
-Βεληνεκές: ανώτερο των 50 χιλιομέτρων
-Επιχειρησιακό βάθος: μικρότερο των 10 μέτρων, μεγαλύτερο των 500 μέτρων.