Στενό μαρκάρισμα στη Ν. Κορέα η Κίνα, θέλει να δει THAAD!

Η κινεζική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στην αντίστοιχη της Νότιας Κορέας μέσω πολλαπλών διαύλων, με στόχο να της επιτραπεί να πραγματοποιήσουν αξιωματούχοι της επί τόπου επιθεώρηση του συστήματος αντιβαλλιστικής προστασίας THAAD (Theater High Altitude Area Defense), για να διαπιστώσουν εάν το πανίσχυρο ραντάρ του συστήματος μπορεί να κατασκοπεύει δραστηριότητες και σε κινεζικό έδαφος.

Το ραντάρ του συστήματος εκπέμπει – λειτουργεί στη μπάντα «X» και στη βέλτιστη ανάπτυξή του (forward-based mode) μπορεί να εντοπίζει στόχους σε απόσταση έως και 1.800 χιλιόμετρα, ενώ σε άλλη διαμόρφωση (terminal mode) περιορίζεται στα 600-800 χιλιόμετρα.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι το THAAD στην κορεατική χερσόνησο δεν χρειάζεται παρά τη δεύτερη διαμόρφωση καθώς οι αποστάσεις είναι μικρές. Αυτό εκμεταλλεύεται η Κίνα και ζητά απλώς να διαπιστώσει του λόγου το αληθές.

Το ερώτημα είναι εάν έχει προσεγγίσει με παρόμοιο αίτημα και την αμερικανική κυβέρνηση, αφού το σύστημα τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα και δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς, δεδομένης της υψηλής – και απόλυτα διαβαθμισμένης – τεχνολογίας που δεν θα πρέπει να «εκτίθεται σε λάθος μάτια».


Οι Νοτιοκορεάτες είναι προβληματισμένοι, καθώς έχουν κάθε λόγο να μην επιθυμούν να εξοργίζεται ο ισχυρός γείτονας και σκέφτονται να ζητήσουν κι αυτοί με τη μεριά τους να επιθεωρήσουν τα κινεζικά ραντάρ στη βόρεια Κίνα που χρησιμοποιούνται για να παρακολουθούνται η κορεατική χερσόνησος και η Ιαπωνία…

Το νοτιοκορεατικό αίτημα είναι εύλογο, καθώς από το 2001 η Κίνα φέρεται να επιχειρεί πανίσχυρο ραντάρ με εμβέλεια 5.500 χιλιόμετρα που καλύπτει όχι μόνο την κορεατική χερσόνησο, αλλά και την Οκινάουα και τις Φιλιππίνες, αλλά και τη νήσο Γκουάμ όπου διαθέτουν στρατιωτική βάση οι Ηνωμένες Πολιτείες…