Σερβία-ΕΔ: Lazar III σε υπηρεσία, Yugoimport

Την εισαγωγή σε υπηρεσία του τροχοφόρου (8×8) τεθωρακισμένου οχήματος Lazar III στη διαμόρφωση μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) με τις ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας, ανακοίνωσε η κατασκευάστρια Yugoimport.

Το όχημα διαθέτει χαλύβδινο συγκολλημένο σασί που κατασκευάζεται από την ιρλανδική Timoney επί του οποίου τοποθετείται (με μπουλόνια) το μονοκόμματο χαλύβδινο σκάφος το οποίο είναι εφοδιασμένο με αντιθραυσματικές επενδύσεις (spall liners).

Στη βασική του έκδοση το Lazar III παρέχει ολοπεριμετρική βαλλιστική προστασία σύμφωνα με τις προβλέψεις της νατοϊκής συμφωνίας τυποποίησης (STANAG: Standardization Agreement) 4569 Level 3 η οποία στο εμπρόσθιο τόξο αυξάνεται σε επίπεδο Level 3+.

Σε ό,τι αφορά την αντιναρκική προστασία, το δύο επιπέδων προστασίας δάπεδο του σκάφους ικανοποιεί τις προβλέψεις των Level 3a και 3b της STANAG 4569. Για επιχειρήσεις σε περιβάλλοντα υψηλότερου επιπέδου απειλής η κατασκευάστρια έχει αναπτύξει συλλογή πρόσθετης παθητικής θωράκισης που αυξάνει ολοπεριμετρικά την προστασία σε STANAG Level 4 και στο εμπρόσθιο τόξο σε Level 5.

Σε σχέση με τις προγενέστερες εκδόσεις το Lazar III διαθέτει ισχυρότερο πετρελαιοκινητήρα (Cummins ISM 500, ισχύος 500 ίππων), αυτόματο σύστημα μετάδοσης της Allison καθώς και άλλες τροποποιήσεις που πρότειναν υφιστάμενοι χρήστες. Πλέον το όχημα έχει δυνατότητα επίτευξης μέγιστης ταχύτητας 110 χιλιομέτρων ανά ώρα σε κίνηση επί αμαξιτής οδού.

Το πλήρωμα του Lazar III είναι τριμελές (αρχηγός πληρώματος, πυροβολητής, οδηγός) και στο διαμέρισμα μάχης μπορεί να φιλοξενηθούν έως και εννέα επιβάτες ανάλογα με τον οπλισμό του οχήματος. Η θέση του οδηγού βρίσκεται στο εμπρός αριστερό του σκάφους, ενώ του αρχηγού πληρώματος ακριβώς πίσω της ενώ το συγκρότημα ισχύος καταλαμβάνει το εμπρός δεξιό μέρος του σκάφους. Ο οδηγός και ο αρχηγός πληρώματος διαθέτουν θυρίδες οροφής, τρία περισκόπια ημέρας και μία πλευρική θύρα εισόδου.

Στη βασική διαμόρφωση, το μικτό βάρος του Lazar III ανέρχεται σε 26.000 κιλά αλλά μπορεί να αυξηθεί σε 32.000 κιλά στην περίπτωση που ο χρήστης απαιτεί υψηλότερο επίπεδο προστασίας ή την εγκατάσταση ισχυρότερου οπλισμού.

Σε ό,τι αφορά τον οπλισμό το Lazar III στη βασική έκδοση δεν φέρει οπλισμό αλλά στην οροφή του σκάφους μπορούν να εγκατασταθεί ποικιλία οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου και τηλεχειριζόμενου σταθμού οπλισμού (RCWS: Remote Control Weapon System) εξοπλισμένου με βαρύ πολυβόλο διαμετρήματος 12,7 χλστ.