Ρωσία-Αίγυπτος: Προς συμφωνία-κολοσσό για άρματα μάχης T-90;

Μετά τα επιθετικά ελικόπτερα Ka-52K και τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-35, για να αναφερθούν μόνο τα κορυφαία εκ των οπλικών συστημάτων που απασχολούν τις σχέσεις του Καΐρου με τη Μόσχα, φαίνεται ότι «στα σκαριά» υπάρχει άλλη μια κολοσσιαία συμφωνία, για την προμήθεια κυρίων αρμάτων μάχης τύπου T-90MS για τις αιγυπτιακές χερσαίες δυνάμεις!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, η αιγυπτιακή παραγγελία T-90MS (γνωστά ως Tagil ή Proryv) στη ρωσική κατασκευάστρια εταιρία Uralvagonzavod, μπορεί να ανέλθει ακόμα και στα 400-500 άρματα μάχης, ενώ στο πρόγραμμα θα συμμετάσχει και η αιγυπτιακή αμυντική βιομηχανία, κάτι απολύτως φυσιολογικό.

Ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ντένις Μαντούροφ, ανέφερε ότι η χώρα του έχει υπογράψει, τον περασμένο Δεκέμβριο, άλλη μια μεγάλη συμφωνία για την εξαγωγή του συγκεκριμένου τύπου αρμάτων μάχης σε κάποια χώρα της Μέσης Ανατολής, με τις υποψίες να πέφτουν στο Ιράν, χωρίς όμως βεβαιότητα.

Για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον στρέφεται και στην αντίδραση του Ισραήλ, το οποίο έχει σιωπήσει χαρακτηριστικά όχι μόνο στις προμήθειες των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων από τη Ρωσία, αλλά και στην προμήθεια γαλλικών μαχητικών Rafale τέταρτης γενιάς της Dassault, των δύο ελικοπτεροφόρων Mistral της DCNS που ναυπηγήθηκαν για τη Ρωσία αλλά δεν παραδόθηκαν, των φρεγατών τύπου FREMM και των κορβετών Gowind, κ.λπ.


Τα δεδομένα στο μεσανατολικό «θέατρο» έχουν αλλάξει δραματικά. Ωστόσο, θα μπορούσαν να αλλάξουν για ακόμα μία φορά στο απώτερο μέλλον, οπότε πέραν της διάστασης της προστασίας των κοινών συμφερόντων των δυο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτό της αντιμετώπισης των τουρκικών διεκδικήσεων στην περιοχή στο θέμα των υδρογονανθράκων.

Θα αποτελούσε λοιπόν έκπληξη εάν το ισραηλινό επιτελείο δεν αξιολογεί την ισχύ των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων και τις επιπτώσεις στα χειρότερα σενάρια ασφαλείας για το εβραϊκό κράτος… έστω κι αν αφορούν το απώτερο μέλλον.