Ρουκέτες APKWS για το Ναυτικό των ΗΠΑ

Την ανάθεση από το Ναυτικό των ΗΠΑ σύμβασης ύψους 162 εκατ. ευρώ για την προμήθεια «χιλιάδων ρουκετών λέιζερ καθοδήγησης APKWS (Advanced Precision Kill Weapon System: προηγμένου οπλικού συστήματος πλήγματος ακριβείας) που θα καλύψουν τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και διεθνών χρηστών, ανακοίνωσε η κατασκευάστρια BAE Systems.

Υπενθυμίζεται, ότι η αυξημένη χρήση ρουκετών APKWS στα θέατρα επιχειρήσεων οφείλεται τόσο στην παρεχόμενη δυνατότητα πλήγματος ακριβείας έναντι προσιτού οικονομικού κόστους, όσο και στην ελαχιστοποίηση των παράπλευρων απωλειών.

Η εν λόγω παραγγελία που αποτελεί μέρος της πρόσφατα (Οκτώβριος 2016) ανακοινωθείσας ανάθεσης σύμβασης μη προσδιοριζόμενου χρονοδιαγράμματος – μη προσδιοριζόμενης ποσότητας θα επιτρέψει στη BAE Systems να ικανοποιήσει τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση.

Κύριο χαρακτηριστικό των ρουκετών APKWS είναι ότι με την τοποθέτηση της συλλογής κατεύθυνσης καθίσταται δυνατή η μετατροπή των αποθεμάτων μη κατευθυνόμενων ρουκετών Hydra 70 (διαμετρήματος 2,75 ιντσών) σε όπλα ακριβείας χωρίς ανάγκη άλλης μετατροπής στην ρουκέτα, τον εκτοξευτή ή την πλατφόρμα εκτόξευσης (αεροσκάφη, ελικόπτερα).