Πώς η CIA μεθόδευσε το πραξικόπημα της προδοσίας το 1974…

Από την πρώτη στιγμή, το δεύτερο περίπου δεκαήμερο του Ιουνίου του 1974, όταν έφτασαν τα ανησυχητικά τηλεγραφήματα από την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας που ανέφεραν “ότι ο Δημήτριος Ιωαννίδης θα αναλάβει δράση εναντίον του Μακαρίου”, ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόζεφ Σίσκο διαφώνησε με τον τότε ισχυρό άνδρα της Αμερικής, τον Χέρι Κίσινγκερ για το «σχέδιο δράσης» που στόχευε στην αντιμετώπιση της κατάστασης και την επερχόμενη κρίση στην Κύπρο.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: Του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο Χένρι Κίσιγκερ, σύστηνε αυστηρά «όχι ανάμειξη στα εσωτερικά ξένων χωρών»(!), ενώ ο Τζ. Σίσκο πρότεινε να δοθεί ένα μάθημα στον σκληρό διοικητή της ΕΣΑ. Προφανώς δεν είχε ιδέα για τις υπόγειες σχέσεις του με τη CIA. Όσο και αν ακούγεται, ακόμα και σήμερα, παράξενο, ο Σίσκο και ο διευθυντής του Γραφείου Κύπρου Τόμας Μπόγιατ, υποστήριξαν από τον Μάιο του 1974 ότι η μόνη λύση «για να γλιτώσουμε από την ελληνική χούντα» ήταν η ανατροπή της.

Σε συνομιλία που είχαμε μαζί του, πριν από τον θάνατό του, ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι είχε περιλάβει το σενάριο -που δεν εξελίχθηκε ποτέ σε σχέδιο- της ανατροπής του Ιωαννίδη σε σημείωμα (memo) που απέστειλε στον Κίσινγκερ στις αρχές Μαΐου του 1974.

Μαζί με το memo είχε στείλει στον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την έκθεση της Βορειοατλαντικής Συνέλευσης, στην οποία αναφερόταν ότι η χούντα ήταν υπό διάλυση, με αποτέλεσμα «να μη δύναται -έτσι κι αλλιώς- να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ».

Στα μέσα Μαΐου, είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ των απασχολουμένων με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία στο Γραφείο Ευρώπης και Εγγύς Ανατολής.

Στη διάρκεια της σύσκεψης… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ