Πούντο, πούντο το… USS Carl Vinson, ψάξε ψάξε είναι αλλού!

Μεγάλο φιάσκο ή παρασκηνιακή συνεννόηση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα; Αυτό είναι το ερώτημα που εγείρεται μετά την αποκάλυψη ότι παρά τα δημοσιεύματα σε όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη περί αποστολή της ομάδας μάχης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Carl Vinson (SVN 70) και προσέγγισής της στα ύδατα της κορεατικής χερσονήσου, δεν φαίνεται ακόμα στον ορίζοντα, παραμένοντας ενδεχομένως ακόμα και χιλιάδες ναυτικά μίλια μακριά!

Το αεροπλανοφόρο έφυγε από τη Σιγκαπούρη όπου ναυλοχούσε για να κινηθεί, υποτίθεται, προς τη Βόρεια Κορέα, δίνοντας την αίσθηση ότι σε συνέχεια των επιθέσεων με Tomahawk σε αεροπορική βάση στη Συρία, η πιθανότητα πλήγματος εναντίον – πυρηνικών; – εγκαταστάσεων του βορειοκορεατικού καθεστώτος ήταν πολύ υψηλή, θέτοντας σε συναγερμό ολόκληρη την υφήλιο.

Ταυτόχρονα, διαρροές ήθελαν άλλα δυο αεροπλανοφόρα να έχουν λάβει οδηγίες να μεταβούν στην Κορέα, το ένα εκ των οποίων υφίσταται διαδικασία προγραμματισμένης συντήρησης στην Ιαπωνία και το άλλο ολοκληρώνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες κοντά στην Καλιφόρνια, εν όψει της επιχειρησιακής του ανάπτυξης!

Ωστόσο, προτού ασχοληθεί κανείς με αυτά, ας αναζητήσουμε το πρώτο, καθώς το CVN 70 βρίσκεται εκατοντάδες μίλια νοτίως της Σιγκαπούρης και εμπλέκεται σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με της ένοπλες δυνάμεις της Αυστραλίας, παρότι υποτίθεται είχε δοθεί εντολή να κινηθεί προς την κορεατική χερσόνησο. Τι έχει συμβεί;

Το περασμένο Σάββατο (Μεγάλο) σύμφωνα με φωτογραφίες που αποδέσμευσε το αμερικανικό Ναυτικό (US Navy), η ομάδα μάχης διερχόταν ανάμεσα στις νήσους Ιάβα και Σουμάτρα της Ινδονησίας, εν ολίγοις περί τα 3.500 μίλια μακριά από την Κορέα!

Το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, επικαλούμενο το αμερικανικό δίκτυο CNN, αναφέρει, ότι προέκυψε κακή συνεννόηση ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο, καθώς η διαταγή για να κινηθεί προς την κορεατική χερσόνησο δόθηκε στο ανώτατο επίπεδο, από τον ίδιο τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η εξήγηση αυτή δεν μπορεί να αποκλειστεί, υπό την έννοια της ύπαρξης συγκεκριμένων κανόνων για την οριστικοποίηση μιας εντολής κίνησης, η οποία ποτέ δεν ήρθε διότι ένας επιχειρηματίας, μη εξοικειωμένος με τις στρατιωτικές διαδικασίες, δεν έχει αντιληφθεί ότι δεν φθάνει μια δήλωση ή ένα τηλεφώνημα και πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες πιθανότατα θα ήταν ευθύνη του συμβούλου εθνικής ασφαλείας, αντιστράτηγου ΜακΜάστερ να ενημερώσει και να διεκπεραιώσει.

Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του έγκυρου Defense News, το USS Carl Vinson έλαβε εντολή από τον ναύαρχο Χάρις, επικεφαλής της Διοίκησης Ειρηνικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (U.S. Pacific Command), όμως μια μέρα αργότερα, ο υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, μετά από συνάντηση με τον ναύαρχο στην Ουάσιγκτον, δήλωνε ότι δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό το οποίο να επέτασσε τη διακοπή των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων – με τους Αυστραλούς – και να κινηθεί βόρεια (προς την κορεατική χερσόνησο).

Κάπου εκεί εισέρχεται ενδεχομένως και ο πολιτικός παράγοντας, καθώς εξήγηση θα μπορούσε να αποτελεί και ενδεχόμενη συνεννόηση των ΗΠΑ με την Κίνα να αποφευχθεί η εμφάνιση ομάδας μάχης αεροπλανοφόρου στην περιοχή προς αποφυγήν κλιμάκωσης και επίδειξης της συνήθους προκλητικής συμπεριφοράς από την πλευρά των Βορειοκορεατών.

Η Κίνα, για την οποία ο Λευκός Οίκος μιλά με τα καλύτερα λόγια όσον αφορά το θέμα της αντιμετώπισης του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, θα μπορούσε να έχει ζητήσει την επίδειξη αυτοσυγκράτησης από αμερικανικής πλευράς, με στόχο να διευκολυνθεί η διπλωματική της προσπάθεια για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης.

Στις ενδείξεις αυτές, ενισχυτικά λειτουργούν και οι διαρροές από την Ουάσιγκτον, ότι ενδεχομένως η αμερικανική διπλωματία δεν θα απέκλειε την προοπτική διαλόγου με το καθεστώς της Πιονγκ Γιανγκ, άγνωστο εάν η αναφορά αφορούσε τις εξαμερείς συνομιλίες (six-party talks) ή κάποια νέα διευθέτηση. Προς το παρόν η κλιμάκωση έχει αποφευχθεί και αναμένεται να διαπιστωθεί τις επόμενες ημέρες ποιες είναι οι διαταγές που έχει λάνει ο αμερικανικός στόλος.