Παντού «πράκτορες» βλέπει το Ιράν… ξέρει όμως τι κάνει

Κι άλλος ένα πρόσωπο διπλής υπηκοότητας, ιρανικής και αμερικανικής, εισέπραξε σκληρή ποινή στην ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, καθώς καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ετών για «διείσδυση» στη χώρα. Έχει ασκήσει έφεση, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος Τύπου του δικαστηρίου.

Το όνομα του προσώπου δεν έχει γίνει γνωστό. Οι αρχές του Ιράν υπόσχονται να δώσουν περισσότερες πληροφορίες μόλις ολοκληρωθεί και η διαδικασία της έφεσης, κάτι το οποίο αποκαλύπτει ότι η τύχη της έφεσης είναι προδιαγεγραμμένη στην ιρανική «Δικαιοσύνη».

Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση από τις πολλές παρόμοιες (70 άτομα κρατούνται συνολικά), με αποτέλεσμα ο χαρακτηρισμός με τόση ευκολία όσων έχουν διπλή υπηκοότητα (ιδίως όταν η δεύτερη είναι δυτικής χώρας) ως «πράκτορες» ξένων δυνάμεων, να εγείρει εύλογες αμφιβολίες.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το State Department, εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας την απελευθέρωση όλων των πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών που κρατούνται άδικα στις αμερικανικές φυλακές. Όχι ότι πράκτορες δεν δρουν στο έδαφος του Ιράν, όμως είναι προφανής η προσπάθεια των μουλάδων να κατασκευάσουν διπλωματικά «χαρτιά», προβλέποντας δύσκολο μέλλον στις σχέσεις της χώρας τους με τη Δύση.

Η πιο σκανδαλώδης περίπτωση που εγείρει σημαντικές αμφιβολίες πλέον για το αν το πρόσωπο είναι εν ζωή, είναι αυτή του Ρόμπερτ Λέβινσον, βετεράνου πράκτορα του FBI ο οποίος είχε συλληφθεί και εξαφανιστεί στο Ιράν το 2007, ενώ ερευνούσε για λογαριασμό ιδιωτικής εταιρίας υπόθεση λαθρεμπορίου… έκτοτε αγνοείται η τύχη του.