Αυστραλία: Πέρας δοκιμών πλωτού ελικοδρόμιου!

Την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμών εν πλω του πολλαπλού ρόλου πλοίου αεροπορικής εκπαίδευσης (MATV: Multi-role Aviation Training Vessel) MV Sycamore του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας (RAN: Royal Australian Navy), ανακοίνωσε η κατασκευάστρια Damen.

Οι δοκιμές εν πλω περιελάμβαναν και την εκτεταμένη αξιολόγηση της λειτουργίας όλων των στρατιωτικών συστημάτων που έχουν εγκατασταθεί στο πλοίο, όπως του ραντάρ ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, του φωτισμού και του συστήματος πυρόσβεσης του ελικοδρομίου, των επικοινωνιακών συστημάτων του ελικοδρομίου και των διαδικασιών εγκατάστασης του συστήματος ασφάλισης – μεταφοράς ελικοπτέρων.

Οι δομικές εν πλω ήταν επιτυχής και το σύνολο των συστημάτων και των διαδικασιών λειτουργίας έγιναν αποδεκτά από τον χρήστη. Μετά την οριστική παράδοση και ένταξη σε υπηρεσία το MV Sycamore θα εκτελεί ποικιλία αποστολών εκπαίδευσης και υποστήριξης για λογαριασμό του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας.

Η κύρια αποστολή του πλοίου θα είναι η παροχή εκπαίδευσης σε όλες τις διαδικασίες επιχειρήσεων ελικοπτέρων από πλοία επιφανείας, όπως η προσνήωση και απονήωση, ο ανεφοδιασμός με καύσιμα και ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας.

Επίσης το πλοίο έχει σχεδιαστεί για την εκτέλεση αποστολών όπως η ανάκτηση τορπιλών και ναρκών, η εκπαίδευση στη ναυτιλία, η υποστήριξη επιχειρήσεων δυτών, η ρυμούλκηση στόχων, η υποστήριξη μη επανδρωμένων αεροχημάτων και η εξοικείωση δοκίμων στο ναυτικό περιβάλλον.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μήκους 94 μέτρων πλοίου είναι οι μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι οι οποίες καθιστούν δυνατή τη συμμετοχή του σε επιχειρήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό, το MV Sycamore τις επόμενες εβδομάδες θα προετοιμαστεί για τον παρθενικό πλου στο Σίνδεϊ της Αυστραλίας, όπου θα ναυλοχεί. Το πλοίο αναμένεται να αφιχθεί στο ναύσταθμο Σίδνεϊ περί τα τέλη Μαΐου.