Ο «περίπατος του ελέφαντα» για να τρομάξει ο Κιμ…

Είναι από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα στον κόσμο της αεροπορικής ισχύος παγκοσμίως και αφορά την επιδεικτική διέλευση πληθώρας μαχητικών και άλλων αεροσκαφών στους διαδρόμους αποπροσγείωσης μιας αεροπορικής βάσης, μια κίνηση που έχει σαφώς επικοινωνιακό χαρακτήρα και στοχεύει στους αντιπάλους μέσω μιας εντυπωσιακής φωτογραφίας και ενός βίντεο. Δεν είναι όμως μόνο αυτό!

Πρόκειται για άσκηση άνευ προειδοποίησης, στην οποία συμμετέχει μία ή περισσότερες μοίρες αεροσκαφών και στόχο έχει να ελεγχθεί ο χρόνος ετοιμασίας για την αναχώρηση σε περίπτωση πολέμου… Οι πάντες τρέχουν να φορτώσουν τα αεροσκάφη με τον οπλισμό στον ταχύτερο δυνατό χρόνο μόλις δοθεί ο συναγερμός, για να απογειωθούν για την αποστολή τους.


Οι φωτογραφίες της αμερικανικής Αεροπορίας (USAF) που δημοσίευσε σε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ ο έγκυρος «Aviationist», αφορά την άσκηση που πραγματοποίησε η 18η Μοίρα Μαχητικών που εδρεύει στην αεροπορική βάση Kadena της Ιαπωνίας, αν και συνήθως τέτοιες φωτογραφίες έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε από τη Νότια Κορέα.

Η συγκεκριμένη πολεμική μοίρα που είναι η μεγαλύτερη της USAF, διαθέτει ελικόπτερα HH-60 Pave Hawk σε ρόλους έρευνας και διάσωσης (SAR), μαχητικά αεροσκάφη F-15 Eagle, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου E-3 Sentry, καθώς επίσης και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 Stratotanker. Είναι έτοιμη να εκτελέσει πλειάδα αποστολών όπως αποκαλύπτουν τα μέσα που διαθέτει.