Οι πρώτοι σχηματισμοί που θα παραλάβουν τα οχήματα JLTV (vid.)

Τους σχηματισμούς του Στρατού των ΗΠΑ και του Σώματος των Πεζοναυτών των ΗΠΑ που θα παραλάβουν και εντάξουν σε υπηρεσία τα νέα ελαφρά τροχοφόρα (4×4) τεθωρακισμένα οχήματα JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) ανακοινώθηκαν από το γραφείο προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά τον Στρατό των ΗΠΑ, ο πρώτος σχηματισμός που θα παραλάβει οχήματα JLTV είναι μία ομάδα μάχης ταξιαρχίας πεζικού (IBCT: Infantry Brigade Combat Team) της 10ης Ορεινής Μεραρχίας (10th Mountain Division), που εδρεύει στο Ford Drum, της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό ο σχηματισμός θα αντικαταστήσει μέχρι τις αρχές του 2019 το σύνολο σχεδόν των περίπου 500 HMMWV που διαθέτει. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εδρεύουσα στη Vicenza της Ιταλίας 173η Ομάδα Μάχης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (173rd Airborne Brigade Combat Team) και μετά μία ταξιαρχία στη Χαβάη, πιθανότατα οργανική της 25ης Μεραρχίας Πεζικού (25th Infantry Division).

Σε ό,τι αφορά το Σώμα των Πεζοναυτών, τον Ιούλιο του 2019 ένα τάγμα Πεζικού της εδρεύουσας στο Camp Lejeune, στη Βόρεια Καρολίνα ΙΙ Εκστρατευτικής Δύναμης Πεζοναυτών (II MEF: Marine Expeditionary Force), θα παραλάβει 69 JLTV για να αντικαταστήσει τα ισάριθμα HMMWV που σήμερα επιχειρεί.


Εντός 90 ημερών από την προαναφερθείσα ημερομηνία άλλο ένα τάγμα Πεζικού της εδρεύουσας στη δυτική ακτή I MEF θα παραλάβει JLTV και μετά εννέα μήνες θα εξοπλιστεί άλλο ένα τάγμα της εδρεύουσας στην Ιαπωνία III MEF.

Υπενθυμίζεται, ότι το JLTV έχει αναπτυχθεί για να αντικαταστήσει το HMMWV ως το κύριο ελαφρύ τακτικό όχημα και ότι την παρούσα περίοδο το πρόγραμμα βρίσκεται στη φάση της χαμηλού ρυθμού παραγωγής, ενώ το 2019 θα αρχίσει η μαζική παραγωγή.

Συνολικά, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναμένεται να προμηθευτεί περί τα 55.000 οχήματα JLTV. Το JLTV διατίθεται σε εκδόσεις με δύο και τέσσερις θύρες. Οι εκδόσεις με δύο θύρες είναι οχήματα γενικής χρήσης (τυποποιημένα ως M1279) για τη μεταφορά υλικού και μπορούν να συνδυαστούν με ρυμουλκούμενο.

Αντίθετα, οι εκδόσεις με τέσσερις θύρες μπορούν να διαμορφωθούν σε γενικής χρήσης (General Purpose, M1280), φορέας όπλων εγγύς μάχης (Close Combat Weapons Carrier, M1281) και φορέας βαρέων όπλων (Heavy Guns Carrier, M1278). Προς το παρόν εκκρεμεί η οριστικοποίηση της διαμόρφωσης της έκδοσης φορειοφόρου και για αυτό τον λόγο θα συνεχιστεί η χρήση της έκδοσης φορειοφόρου του HMMWV.

JLTV Extreme Mobility Video from Oshkosh Defense on Vimeo.