Ξεκινά παράδοση του εθνικού τυφεκίου στις τουρκικές ΕΔ

Μια σημαντική στιγμή για την τουρκική αμυντική βιομηχανία, είναι αναμφισβήτητα η έναρξη παραδόσεων σε τουρκικές μονάδες, των πρώτων 500 τυφεκίων στο πλαίσιο του προγράμματος εθνικού τυφεκίου πεζικού, το οποίο με τα αρχικά των λέξεων, το ακρωνύμιο, έχει δώσει και το όνομα στο τυφέκιο, MPT-76.

Το τυφέκιο αυτό των 7,62 χιλιοστών, κατασκευάστηκε από την Mechanical and Chemical Industry Corporation (MKEK) για να αντικαταστήσει το γερμανικό G-3 rifle, σύμφωνα με δηλώσεις στο «World Bulletin» αξιωματούχου της εταιρίας, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Στόχος η παραγωγή ενός τυφεκίου αποτελεσματικού όπως το υπάρχων G-3 και αξιόπιστου όπως το AK-47 …πρακτικά σαν ένα M-16! Το τυφέκιο έχει δραστικό βεληνεκές έως 600 μέτρα, με ταχυβολία 600 σφαίρες ανά λεπτό, με ταχύτητα βλήματος 800 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Πρόκειται για μια ακόμη αξιόλογη προσπάθεια της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, εν προκειμένω της MKEK, για να μειωθεί η εξάρτηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας από διεθνείς προμηθευτές και να εμπλουτίσει την εγχώρια τεχνογνωσία και την έρευνα με τελικό στόχο την παραγωγή κι άλλων ομοειδών ή παραπλήσιων προϊόντων.