Νετανιάχου: Εμείς οι φίλοι μας κι ο αγωγός αερίου EastMed

Για τις στενές σχέσεις και τη συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ μιλά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», με τίτλο: «Είναι πάντα ωραίο να έχεις φίλους».

Ο κ. Νετανιάχου αναφέρεται στις ενεργειακές προοπτικές της περιοχής μέσα από τη συνεργασία των τριών χωρών Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου. Εκφράζει ειδικότερα την πεποίθηση του ότι τα «σημαντικά ενεργειακά αποθέματα στο Ισραήλ, που είναι ήδη αποδεδειγμένα», τα «αποδεδειγμένα μικρότερα ενεργειακά αποθέματα -αλλά εντούτοις σημαντικά- στην Κύπρο» και τα «πιθανά ενεργειακά αποθέματα κάτω από τις ακτές της Κρήτης», μπορεί να στηρίξουν εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ακόμα και μέσω του EastMed.

Τονίζει ότι «ο EastMed εθεωρείτο αδύνατος πριν από ενάμιση χρόνο και έκτοτε έχουμε ξεκινήσει να το ερευνούμε πιο συστηματικά και μεθοδικά», επισημαίνοντας ότι η αρχική έρευνα από μια ελληνο-ιταλική εταιρεία εκτίμησε ότι είναι εφαρμόσιμο, εφικτό και κερδοφόρο. «Επομένως τώρα πηγαίνουμε στην επόμενη φάση και πάμε να το ελέγξουμε ακόμη πιο προσεκτικά. Αλλά εάν είναι ΟΚ θα το ξεκινήσουμε», σημειώνει.

Περιγράφοντας τις στενές σχέσεις των δύο χωρών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρεται στη συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και της στρατιωτικής εκπαίδευσης, επισημαίνοντας και τη βοήθεια της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην κατάσβεση των πυρκαγιών της Χάιφα τον περασμένο Νοέμβρη.

«Σίγουρα, στα θέματα ασφάλειας και στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, είναι πάντα ωραίο να έχεις φίλους», τονίζει. Επιπλέον μιλά για τη συνεργασία και στον τομέα της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ