ΝΑΤΟ: Συμμαχία του “φέρε ό,τι έχεις” από οπλικό σύστημα!

Κανένας πολιτικός δεν θα υποστήριζε ότι η επικάλυψη του στρατιωτικού εξοπλισμού είναι μια καλή ιδέα. Κατά μέσο όρο, οι χώρες του ΝΑΤΟ δαπανούν περίπου το 20% των αμυντικών προϋπολογισμών τους για εξοπλισμούς. Χρησιμοποιώντας λιγότερα μοντέλα οπλικών συστημάτων θα μπορούσαν να κάνουν αυτά τα χρήματα πιο αποδοτικά.

Αρκετές εβδομάδες νωρίτερα, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ανέπτυξαν στρατεύματα στα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία, όπου συμμετείχαν στην πρώτη Ενισχυμένη Προωθημένη Παρουσία (Enhanced Forward Presence, EFP) της Συμμαχίας [1]. Η EFP, η οποία περιλαμβάνει περίπου 1.000 ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες σε σταθερή εκ περιτροπής υπηρεσία σε κάθε μια από τις χώρες υποδοχής, είναι η απάντηση του ΝΑΤΟ στην ρωσική επιθετικότητα [2] στην περιοχή.

Μαζί με τα στρατεύματα ήρθε και μια μεγάλη ποικιλία εξοπλισμού κατασκευασμένου σε πολλές διαφορετικές χώρες. Η Ευρώπη μπορεί να έχει ένα κοινό νόμισμα, αλλά σίγουρα δεν έχει ομοιόμορφο στρατιωτικό εξοπλισμό. Σήμερα τα κράτη-μέλη της ΕΕ -τα περισσότερα από τα οποία είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ- λειτουργούν 154 διαφορετικά οπλικά συστήματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντίθετα, έχουν μόνο 27. (Το οπλικό σύστημα είναι ένα σημαντικό κομμάτι στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών, των τανκς, των ελικοπτέρων και των μεγάλων πολεμικών πλοίων).

«Δεδομένου ότι δεν έχουμε μια εναρμονισμένη ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, η κάθε χώρα εφευρίσκει τον δικό της εξοπλισμό», μου είπε ο Vincenzo Camporini, ένας συνταξιούχος Ιταλός πτέραρχος και πρώην αρχηγός. «Ως αποτέλεσμα, το ζήτημα είναι να ξανα-ανακαλύψουμε τον τροχό». Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μόνο ένα μαχητικό τζετ σε παραγωγή, το F-35, το οποίο επίσης θα εξαχθεί σε άλλες χώρες όπως η Δανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντίθετα, τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συνολικά τρία μαχητικά αεροσκάφη σε παραγωγή: Το γαλλικό Rafale, το σουηδικό Gripen και το Eurofighter, το οποίο χρησιμοποιείται από την Ιταλία, την Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ομοίως, ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποιεί μόνο έναν τύπο τανκ, το M1 Abrams της General Dynamics, ενώ τα κράτη-μέλη της ΕΕ χρησιμοποιούν 19 διαφορετικά είδη. Ο γερμανικός Bundeswehr, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί το γερμανικής κατασκευής Leopard, ο γαλλικός στρατός το γαλλικής κατασκευής AMX Leclerc, ο ιταλικός στρατός το κατασκευασμένο στην Ιταλία Ariete, ο βρετανικός στρατός χρησιμοποιεί το κατασκευασμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο τανκ Challenger, και ο σουηδικός στρατός χρησιμοποιεί το Stridsvagn 122 [3], μια σουηδική έκδοση του Leopard.

Η ίδια έλλειψη ομοιομορφίας μαστίζει κάθε ευρωπαϊκό οπλικό σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ: http://foreignaffairs.gr/articles/71181/elisabeth-braw/i-terastia-akatastasia-ton-oplon-toy-nato