Νέα ηλεκτρονικά, για τα ελικόπτερα Black Hawk της Αυστρίας

Η κατασκευάστρια Global Aviation Solutions (GAS), ανακοίνωσε την ανάθεση σύμβασης ύψους 35,7 εκατ. ευρώ, για τη σχεδίαση, παραγωγή, εγκατάσταση και δοκιμή του συστήματος ηλεκτρονικών πτήσης (avionics) Acehawk, σε εννέα ελικόπτερα S-70A-42 Black Hawk που επιχειρούν οι ένοπλες δυνάμεις της Αυστρίας.

Με βάση τους όρους της σύμβασης οι προβλεπόμενες εργασίες θα ολοκληρωθούν το τρίτο τρίμηνο του 2020. Κατά τον Darrell Kindley, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της GAS η εγκατάσταση των ηλεκτρονικών πτήσης θα διατηρήσει τη δυνατότητα υποστήριξης των Black Hawk της Αυστρίας για επιπλέον 20 χρόνια.

Το σύστημα Acehawk περιλαμβάνει τον ολοκληρωμένο πίνακα οργάνων Garmin G5000H, τη μονάδα διαχείρισης πιλοτηρίου CMU (Cockpit Management Unit) της Avalex Technologies και σύστημα ψηφιακού χάρτη.

Το Garmin G5000H διαθέτει τέσσερες υψηλής ανάλυσης, συμβατές με τη χρήση διοπτρών νυκτερινής όρασης (NVIS) οθόνες απεικόνισης διαγωνίου 12 ιντσών (30,48 εκατοστών) και δύο χειριστήρια οθόνης αφής που επιτρέπουν στους πιλότους τη διαχείριση και έλεγχο συστημάτων ναυτιλίας, επικοινωνιών, επιτήρησης εναέριας κυκλοφορίας, την καταχώρηση δεδομένων και των τηλεχειρισμό συστημάτων ενδοεπικοινωνίας.


Το σύστημα επίσης διαθέτει δυνατότητα παροχής πανοραμικής θέασης, πλήρως ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πτήσης, σύστημα αποφυγής σύγκρουσης TCAS II (Traffic Collision Avoidance System), δυνατότητα ενσωμάτωσης σταθμών ασυρμάτου και αισθητήρων άλλων κατασκευαστών χωρίς ανάγκη παρέμβασης στο λειτουργικό του συστήματος και ενσωματώνει τεχνολογίες συνθετικής όρασης.

Κατά την κατασκευάστρια το Acehawk είναι το μόνο σύστημα ημέρας, νύκτας (VFR / IFR, όψεως / ενόργανης), συμβατό με τις προβλέψεις NextGen / Single European Sky που διατίθεται σήμερα στην αγορά για τα ελικόπτερα UH-60A/-L και S-70.