Νέας γενιάς πύραυλοι για το μαχητικό J-10C των Κινέζων

Πυραύλους αέρος-αέρος νέας γενιάς απέκτησε το κινεζικό μαχητικό J-10C όπως αποκάλυψαν φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο με μαχητικό του τύπου το οποίο έφερε τους νέους πυραύλους στους πυλώνες κάτω από τις πτέρυγες.

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ένα J-10C εντοπίστηκε να έχει κάτω από τα φτερά τον πύραυλο αέρος-αέρος (AAM: air-to-air missile) βραχέως βεληνεκούς PL-10 με εμβέλεια 20 χιλιομέτρων που έχει αναπτυχθεί από την Ακαδημία Σαγκάης για την Επιστήμη και την Τεχνολογία (Shanghai Academy of Science and Technology) για το πέμπτης γενιάς μαχητικό αεροσκάφος J-20.

Όσον αφορά τον μακρού βεληνεκούς PL-15, φέρεται να έχει εντυπωσιακές επιδόσεις, ανήκει στους «πέραν του οπτικού ορίζοντα» (BVRAAM: beyond visual range air-to-air missiles), με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης να υποστηρίζουν ότι έχει εμβέλεια μεγαλύτερη των 300 χιλιομέτρων, ενώ κινείται προς τον στόχο με ταχύτητα σχεδόν Mach 5 (4.900 km/h).

Τέτοιος πύραυλος που μπορεί να βληθεί από τόσο μεγάλες αποστάσεις, θα αποτελούσε εξ ορισμού «εφιάλτη» για αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού και για αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου που δεν διαθέτουν γενικά ιδιαίτερες δυνατότητες να αμυνθούν εναντίον τέτοιων απειλών.