Μ/Κ ΤΑΞ συγκρότησε η Εθνική Φρουρά

Ένα σημαντικό βήμα στην οργανωτική μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς αποτέλεσε η τελετή απονομής του λαβάρου στη νεοσυσταθείσα 6η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού (6η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ), που έλαβε χώρα στο στρατόπεδο «Μάκη Γιωργάλλα» στο Μαθιάτη. Στην τελετή παρέστη και απένειμε το λάβαρο στον διοικητή της Ταξιαρχίας, ταξίαρχο Χριστοφόρου Παντελή, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Συγχαίροντας τον διοικητή και όλο το προσωπικό της ταξιαρχίας, ο υπουργός σημείωσε ότι η τελετή απονομής του λαβάρου της 6ης Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ συνιστά άλλη μια επιβεβαίωση της επιτυχούς υλοποίησης της, συντεταγμένης και με βάση τακτών χρονοδιαγραμμάτων, νέας δομής δυνάμεων, στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης και Εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς.

Η συγκρότηση και η λειτουργία της νέας αυτής Ταξιαρχίας, συμπλήρωσε ο Υπουργός, επιβεβαιώνει ότι η Εθνική Φρουρά αλλάζει, αναδιαρθρώνεται και ενισχύεται προκειμένου να είναι σε θέση να διαδραματίσει το ρόλο της με ακόμα μεγαλύτερη επάρκεια και αποτελεσματικότητα.

Ένα χρόνο και κάτι, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, και οι τρεις πυλώνες του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης, τόνισε ο Υπουργός, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και εφαρμογή, με βάση τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί (Νέα Δομή Δυνάμεων, Εξοπλιστικά και Πρόσληψη και Ενσωμάτωση 3.000 Συμβασιούχων Οπλιτών – ΣΥΟΠ).

Ο υπουργός σημείωσε ακόμα, ότι όπως καταδείχθηκε και από την τελετή, οι συμβασιούχοι οπλίτες έχουν αναβαθμίσει σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητα της Ε.Φ. και υπέδειξε ότι σε δύο μέρες ολοκληρώνεται και ο φετινός ετήσιος διαγωνισμός για πρόσληψη ΣΥΟΠ, όπου το ενδιαφέρον, όπως και την πρώτη φορά, είναι ιδιαίτερα μεγάλο, όπως είπε.

Επίσης, ο Υπουργός κάλεσε το προσωπικό της ταξιαρχίας να συνεχίσει να εργάζεται με ζήλο, αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμό και να κρατά πάντοτε ψηλά το λάβαρο της Ταξιαρχίας, σε μια εποχή που ούτε οι κίνδυνοι, ούτε οι απειλές εξέλειπαν αλλά ούτε και η ανάγκη να αναβαθμίζουμε συνεχώς την επιχειρησιακή ικανότητα της Ε.Φ. και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε οιαδήποτε απειλή.

Στην τελετή απονομής του λαβάρου παρέστησαν ο αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), ανώτατοι αξιωματικοί και τοπικές κι εκκλησιαστικές αρχές.

Υπενθυμίζεται, ότι μέχρι σήμερα η Εθνική Φρουρά διέθετε κυρίως σχηματισμούς Πεζικού που εξ ορισμού διεξάγουν στατική άμυνα και μία τεθωρακισμένη ταξιαρχία για την εκτόξευση αντεπιθέσεων – επιθέσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανοικτές πηγές, η σύνθεση της Εθνικής Φρουράς περιλαμβάνει:

>I Μεραρχία Πεζικού (Ι ΜΠ)
>II Μεραρχία Πεζικού (ΙΙ ΜΠ)
>IV Ταξιαρχία Πεζικού (ΙV ΤΑΞΠΖ)
>XX Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (ΧΧ ΤΘΤ)
>VII Ταξιαρχία Πεζικού (VII ΤΑΞΠΖ)
>VIII Ταξιαρχία Πεζικού (VIII ΤΑΞΠΖ)
>3η Ταξιαρχία Υποστήριξης (ΙΙΙ ΤΑΞΥΠ)

Το υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποδέσμευσε στοιχεία για τον εξοπλισμό της 6ης Μ/Κ ΤΑΞ , τη συγκρότηση της (μονάδες – ανεξάρτητες υπομονάδες), ούτε ανακοίνωσε κάποια μεταβολή στη σύνθεση που αναφέρεται παραπάνω ως συνέπεια της ενεργοποίησης της ταξιαρχίας.

Πάντως το αριθμητικό πρόθεμα (6η) στην ονομασία της ταξιαρχίας μπορεί να εκληφθεί ως ένδειξη ότι δεν θα αντικαταστήσει / υποκαταστήσει κάποιο υφιστάμενο σχηματισμό.

Όμως από το βίντεο που αποδεσμεύθηκε στη δημοσιότητα μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η 6η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ είναι εξοπλισμένη με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) ΛΕΩΝΙΔΑΣ 2 (σύμφωνα με ανοικτές πηγές η Εθνική Φρουρά επιχειρεί 250 οχήματα του τύπου), ρυμουλκούμενους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων M-63 Plamen, ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα Μ1944 (BS-3), Πυροβόλα Άνευ Οπισθοδρόμησης (ΠΑΟ) M40A1 διαμετρήματος 106 χλστ. επί οχημάτων Mercedes Benz G-Wagen και όλμοι 120 χλστ. (MO-120RT61) και 81 χλστ. (E-44E1, κατασκευής ΕΑΣ).

Σε κάθε περίπτωση, η συγκρότηση της 6ης Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ αποτελεί σημαντική εξέλιξη αφού σε συνδυασμό με την υφιστάμενη ΧΧ ΤΘΤ αυξάνει δραματικά τις ικανότητες ελιγμού της Εθνικής Φρουράς.