Κι όμως, το τουρκικό πραξικόπημα… ήταν ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟ

Το πραξικόπημα στην Τουρκία ήταν προβλέψιμο για το έμπειρο μάτι που παρακολουθούσε τις κινήσεις Ερντογάν στην γειτονική χώρα. Τι είχε καταγραφεί;

Με την συμπλήρωση ενός έτους από αυτό που ονομάστηκε «αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος» στην Τουρκία, έχει χυθεί υπερβολικά μεγάλη ποσότητα μελανιού σε αναλύσεις, εκτιμήσεις και αναφορές, τόσο για το πριν και το μετά της συγκεκριμένης ενέργειας, όσο και για τα περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016 στη γειτονική χώρα.

Ως συνήθως, το πλήθος των αυτόκλητων «μετά Χριστόν προφητών» ήταν μεγάλο και εξίσου μεγάλη ήταν η ποσότητα των αναλύσεων που επικεντρώνονταν, στην αυθεντικότητα ή όχι του πραξικοπήματος, στις άστοχες ενέργειες των επίδοξων πραξικοπηματιών, στις επιπτώσεις του στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ) και στο μέλλον της χώρας την επομένη της απόπειρας της συνταγματικής εκτροπής.

Ακόμα και οι πιο έμπειροι αναλυτές δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν τις εξελίξειςκαι τα γεγονότα τη διάρκεια εκείνης της νύχτας και ακόμα και οι ελάχιστοι που διατηρούν μια πιο στενή επαφή με την τουρκική πολιτική και στρατιωτική πραγματικότητα, βρήκαν τους εαυτούς τους να καταλαμβάνονται εξ απήνης από την ροή των γεγονότων και τις μετέπειτα εξελίξεις.

Και όμως! Όλες οι ενδείξεις και όλα τα στοιχεία ήταν εκεί, για το έμπειρο μάτι που θα επέλεγε να τα παρατηρήσει. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ