Ιρανικό Phalanx, λόγια & φανερά προβλήματα…

Σύμφωνα με τον αρχηγό του Ναυτικού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, αντιναύαρχο Mahmoud Mousavi το αντιπυραυλικό σύστημα CIWS, που βασίζεται στην αρχή του αμερικανικού Phalanx, αλλά χρησιμοποιεί εξάκαννο πολυβόλο των 0,50 ιντσών Moharram μπήκε σε φάση τελικών δοκιμών ενόψει παραγωγής.

Σύμφωνα με όσα λένε οι Ιρανοί, το σύστημα έχει ταχυβολία 2000-2500 β.α.λ και καθοδηγείται από δυο ραντάρ με εφεδρικό ηλεκτρο-οπτικό σύστημα. Παρακολουθώντας όμως το βίντεο της επίδειξης, το πρώτο πράγμα που αναρωτιέται κανείς, είναι γιατί έχει τόσο κακή ποιότητα παραγωγής, ενώ δεν μπορεί να μη παρατηρήσει κανείς τα ακόλουθα:

Πρώτον ο ρυθμός βολής είναι κατά πολύ χαμηλότερος από τα αντίστοιχα αμερικάνικα και ρώσικα, σε τέτοιο βαθμό που δημιουργεί αμφιβολίες αν το σύστημα λειτουργεί με ηλεκτρισμό, αλλά μάλλον με αέρια, εξ ου και ο χαμηλός ρυθμός βολής. Δεύτερον, η πολύ μεγάλη διασπορά, αντί της συγκέντρωσης πυρών κατά την διάρκεια βολής!

Για το τέλος αφήνω την παρατήρηση της μεταφοράς του συστήματος σε ανοικτό φορτηγό, λες και βλέπαμε βίντεο του ISIS και όχι του τακτικού στρατού του Ιράν. Βλέποντάς το, δεν μπορείς να μη χαμογελάσεις με τις ιρανικές μεγαλοστομίες…