Θερμά λόγια αλλά μεγάλες διαφορές Κίνας και ΗΠΑ

Περίσσεψαν οι θερμές αναφορές από την πλευρά των Κινέζων που υποδέχθηκαν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον. Ο Κινέζος πρόεδρος Ξι Ζινπίνγκ, στις κοινές δηλώσεις, εξέφρασε την εκτίμηση στην αναφορά Τίλερσον ότι οι σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ δεν μπορούν παρά να είναι φιλικές.

Όπως ξεκαθάρισε ο Κινέζος πρόεδρος, τα κοινά συμφέροντα των δυο χωρών είναι μακράν περισσότερα από τις διαφορές των δύο και ανέφερε ότι καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες από τις δυο χώρες κατά τη συνάντηση, για να γεφυρωθούν και να πλησιάσουν πιο κοντά.

Τα θερμά κινεζικά λόγια ασφαλώς δεν έκρυψαν τις διαφωνίες για τα θέματα της Βόρειας Κορέας και της Ταϊβάν, καθώς επίσης και για αυτό της Νότιας Σινικής Θάλασσας, αλλά επανέλαβε τη δέσμευση των δυο πλευρών να εισέλθουν σε μια περίοδο εποικοδομητικής ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

Ο Τίλερσον διευκρίνισε ότι ως απεσταλμένος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί αν διαβεβαιώσει ότι αναζητά την αύξηση της κατανόησης του ενός από τον άλλον και ότι θα επισκεφθεί την Κίνα στο μέλλον. Ήταν μια καλή αρχή, υπό την έννοια ότι ήταν καλύτερη του αναμενομένου, αφού είχαν συμβεί πολλά ανάμεσα στις δυο πλευρές.