Θέλει δουλειά το ρωσικό FEDOR πριν το διάστημα

Το ανθρωποειδές ρομπότ με την κωδικοποιημένη ονομασία F.E.D.O.R. (Final Experimental Demonstration Object Research), πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα που λαμβάνει κατευθύνσεις από το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων που έχει την εποπτεία και τελικό στόχο έχει την ανάπτυξη και κατασκευή του μοναδικού επιβάτη του νέου ρωσικού διαστημοπλοίου «Federatsiya» που προγραμματίζεται για το 2021.

Το πειραματικό ρομπότ αναπτύσσεται από την εταιρία Android Technics με την υποστήριξη του Ταμείου Προηγμένης Έρευνας (Advanced Research Fund), με το ρωσικό υπουργείο να ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα «Διασώστης» (Rescuer project), παρότι οι φιλοδοξίες είναι πολύ μεγαλύτερες και αφορούν όπως αναφέρθηκε το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας.

Ωστόσο, παρακολουθώντας το ενδιαφέρον βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, κάποιες παρατηρήσεις δεν είναι και απόλυτα «κολακευτικές». Πρώτον, το βίντεο δεν αντιστοιχεί ιδιαίτερα στο κείμενο. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι το ρομπότ κάνει εξάσκηση στο να πυροβολεί, εκτός κι αν ως εξάσκηση εννοούν το σημείο που χρησιμοποιεί το… ηλεκτρικό τρυπάνι.

Δεύτερον στο κομμάτι της οδήγησης, δεν υπάρχει σαφής εικόνα αν το ρομπότ οδηγεί και ελέγχει το όχημα που χρησιμοποιείται για τις δοκιμές, ή κάποιος άλλος που δεν φαίνεται βάζει ένα χεράκι. Το μόνο που διακρίνεται καθαρά σε εσωτερικό πλάνο, είναι ο βραχίονας του ρομπότ που κρατάει το τιμόνι, για λίγα δευτερόλεπτα, σε μία ευθεία.


Τα πολλά διαθέσιμα βίντεο ρομποτικών συστημάτων δυτικών εταιριών ή κρατικών / ιδιωτικών ερευνητικών φορέων είναι πολύ πιο προηγμένης τεχνολογίας, ενώ η συγκεκριμένη τεχνολογία αυτόματης / αυτόνομης κίνησης οχημάτων ωριμάζει συνεχώς και είναι στον προθάλαμο της κατάληξης σε προϊόν που θα διατίθεται στις αγορές. Άλλο η έρευνα και άλλο η ολοκλήρωση της διαδρομής για την παραγωγή ενός προϊόντος.

Μια ακόμη παρατήρηση είναι, ότι ο τρόπος που κινείται το ρομπότ είναι εντελώς ασταθής σα και να είναι είτε άνθρωπος προχωρημένης ηλικίας ή… ζόμπι. Η σύγκριση για παράδειγμα με τα ρομπότ της αμερικανικής DARPA που δεν χάνουν με τίποτε την ισορροπία τους και προορίζονται για τις ένοπλες δυνάμεις, είναι απλώς αδύνατη.

Το ρωσικό ρομπότ δείχνει να διαθέτει μία πολύ περιορισμένη γκάμα λειτουργιών και κινήσεων, ενώ εντυπωσιάζει το ότι δεν έχει δική του πηγή ενέργειας (π.χ. κάποια μπαταρία) αλλά είναι καλωδιωμένο και ούτε φαίνεται να έχει ενσωματωμένο τεχνητό εγκέφαλο.

Παρακολουθώντας κανείς την επίδειξη, δυσκολεύεται να βρει τη σύνδεση με όσα υποστηρίζει το διθυραμβικό κείμενο του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου TASS που συνοδεύει το βίντεο και αντ’ αυτού παρακολουθεί ένα ανθρωποειδές ρομπότ που είναι πολύ πίσω συγκριτικά με πειραματικά ρομπότ δυτικής προέλευσης ακόμη και ιδιωτικών φορέων ή πανεπιστημίων.

Κατά συνέπεια, δυσκολεύεται κανείς να κατανοήσει τη σκοπιμότητα δημοσιοποίησής του εάν στόχος είναι η διαφήμιση για τις επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες της Ρωσίας. Σε ένα πιο έμπειρο μάτι, το βίντεο αυτό είναι μάλλον απόδειξη υστέρησης σε σχέση με όσα υπάρχουν πλέον, ενώ όπως τουλάχιστον έχει «στηθεί» και γυριστεί, πιο πολύ ως δυσφήμιση μοιάζει.

Άρα οι επιστήμονες που δουλεύουν στο πρόγραμμα έχουν πολύ δουλειά μπροστά τους εάν πρόκειται ο FEDOR να σταλεί στο διάστημα το 2021. Με βάση τουλάχιστον όσα μπορεί κανείς να διαπιστώσει από ένα μικρής διάρκειας βίντεο στο οποίο παραπέμπουμε.

Το ότι όμως η επιστημονική κοινότητα της Ρωσίας προσπαθεί και το κράτος επενδύει χρήματα στην έρευνα και ανάπτυξη, τουλάχιστον δείχνει ότι η ηγεσία αντιλαμβάνεται πολύ καλά το αδιέξοδο και το αυτοκαταστροφικό της εξάρτησης της οικονομίας από τους υδρογονάνθρακες και τη διακύμανση των διεθνών τιμών.

Δείτε λοιπόν το ρωσικό βίντεο και στη συνέχεια ένα παράδειγμα ρομπότ της εκπληκτικής Boston Dynamics για να συγκρίνετε τις επιδόσεις. Στον κόμβο της εταιρίας στο YOUTUBE έχει σειρά ρομπότ, το καθένα για διαφορετική δουλειά.