Η Αργεντινή φροντίζει τα του… «αμυντικού» οίκου της

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που περιέχονται σε έκθεση της εταιρίας GlobalData για την εξέλιξη του αμυντικού προϋπολογισμού της Αργεντινής, καθώς φαίνεται ότι σύντομα η αγορά της χώρας θα παρουσιάζει ενδιαφέρον, αφού σε βάθος πενταετίας μαζεύεται ένα «αξιοπρεπές» ποσό. Και οι ανάγκες είναι πραγματικά πολλές…

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης λοιπόν, εκτιμάται ότι η μέση ετήσια αύξηση των αμυντικών δαπανών της Αργεντινής θα ανέρχεται σε 13,75%, για να φθάσουν το ποσό αθροιστικά στα 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τα 2022. Ωστόσο, θα πρέπει να υπολογιστούν οι δαπάνες για το προσωπικό, αλλά και η απόφαση εκ νέου ανάπτυξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Η διένεξη για τις νήσους Φόκλαντ και τα απαραίτητα εξοπλιστικά προγράμματα για την ανανέωση του απαρχαιωμένου εξοπλισμού μιας μεγάλης χώρας της Νότιας Αμερικής, θα είναι οι βασικές αιτίες της αύξησης. Το 2017 οι δαπάνες υπολογίζονται στο 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια και με τις αυξήσεις που υπολογίζονται, οι ετήσιες δαπάνες θα ανέρχονται το 2022 στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σημαντικότερη δαπάνη θα είναι η εξασφάλιση μαχητικών αεροσκαφών, καθώς το 2015 αποσύρθηκε ο στόλος των Mirage και η Αεροπορία επείγεται για την προμήθεια 20 νέων μαχητικών, που θα μπορούσαν να είναι είτε τα κινέζικα J-20 ή JF-17/FC-10 Thunder, αν και υπό συζήτηση βρίσκονται και άλλες λύσεις, με τη Γαλλία και άλλες χώρες. Το Ναυτικό σχεδιάζει επίσης την προμήθεια πέντε κορβετών, μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση της οικονομίας.