Εκτόξευση BVR Derby από το ινδικό Tejas

Την επιτυχή εκτόξευση του ηλεκτρομαγνητικής καθοδήγησης κατευθυνόμενου βλήματος αέρος – αέρος μεγάλου βεληνεκούς (BVR: Beyond Visual Range) Derby από το ινδικής σχεδίασης και ανάπτυξης ελαφρό μαχητικό Tejas ανακοίνωσε η Aeronautical Development Agency.

Η εκτόξευση έγινε σε διαμόρφωση «εγκλωβισμού μετά την εκτόξευση» (Lock-On After Launch) κατά στόχου ιπτάμενου σε χαμηλότερο ύψος πτήσης («look down») και ο στόχος κατεστράφη. Σκοπός της δοκιμής ήταν η αξιολόγηση του επιπέδου ολοκλήρωσης του Derby στα συστήματα του αεροσκάφους, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών ναυτιλίας, του ραντάρ ελέγχου πυρός και του εκτοξευτή και η επαλήθευση της απόδοσης.

Η δοκιμαστική εκτόξευση έλαβε χώρα στο ενδιάμεσο πεδίο δοκιμών (ITR: Interim Test Range) στο Chandipur κατά ελισσόμενου εναέριου στόχου (MAT: Maneuverable Aerial Target). Τον εγκλωβισμό του στόχου από το ραντάρ του αεροσκάφους ακολούθησε ο ασφαλής αποχωρισμός του βλήματος το οποίο επέτυχε άμεσο πλήγμα με αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή του στόχου.