Επιπλέον υποβρύχια Type 218SG για τη Σιγκαπούρη

Την προμήθεια δύο επιπλέον υποβρυχίων Type 218SG, κατασκευής της γερμανικής Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS), για το Ναυτικό της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ο Ng Eng Hen, υπουργός Άμυνας της μικρής ασιατικής χώρας. Μετά την ανακοίνωση ο αριθμός των υποβρυχίων Type 218SG που θα αποκτήσει το Ναυτικό της Σιγκαπούρης θα ανέλθει σε τέσσερα.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Νοέμβριο του 2013 η Σιγκαπούρη επέλεξε τη σχεδίαση και ανέθεσε σύμβαση για την προμήθεια δύο μονάδων με δικαίωμα προαίρεσης επιπλέον δύο. Τα δύο πρώτα υποβρύχια ήδη κατασκευάζονται στα ναυπηγεία της TKMS (HDW) στο Κίελο της Γερμανίας και με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα θα παραδοθούν τη διετία 2020-2021.

Ειδικότερα, η ναυπήγηση του πρώτου υποβρυχίου άρχισε τον Ιούνιο του 2015 και την παρούσα περίοδο βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης της εγκατάστασης του εξοπλισμού. Το δεύτερο υποβρύχιο την παρούσα περίοδο βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης της κατασκευής του σκάφους.

Όπως έγινε γνωστό, τα δύο νέα υποβρύχια που θα παραδοθούν τη διετία 2024-2025 θα διαθέτουν αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά συστήματα προκειμένου να ενσωματώσουν τις εξελίξεις που καταγράφηκαν στο διάστημα από την τοποθέτηση της αρχικής παραγγελίας.


Σε ό,τι αφορά το συνολικό κόστος του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα μειωθεί, καθώς το κόστος των δύο νέων υποβρυχίων θα αφορά μόνο την κατασκευή τους και τις όποιες διαφοροποιημένες τεχνολογίες θα ενσωματώνουν και όχι τα αποκαλούμενα μη επαναλαμβανόμενα κόστη (σχεδίασης και ανάπτυξης, προετοιμασίας της παραγωγής, κ.λπ.).

Ευεργετική θα είναι και η επίδραση στο κόστος λογιστικής υποστήριξης των υποβρυχίων του τύπου, καθώς με το ίδιο κόστος δημιουργίας της υποδομής και της αλυσίδας λογιστικής υποστήριξης θα υποστηρίζονται τέσσερα αντί των δύο υποβρυχίων.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί σύμβαση λογιστικής υποστήριξης, η TKMS ήδη αναζητεί εταίρους στην αμυντική βιομηχανία της Σιγκαπούρης ώστε να καταστεί δυνατή η εγχώρια παροχή της.