Επικοινωνία Μέρκελ – Παπανδρέου για το μέλλον της οικονομίας

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η τελευταία ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου για το κουράγιο και την αποφασιστικότητά του. Ωστόσο, τον κάλεσε να εφαρμόσει επείγουσες μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, εξέφρασε τον σεβασμό της για την απόφασή του να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία της χώρας.

Όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου, Στέφεν Σέιμπερτ, οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν σήμερα το πρωί να υλοποιήσουν τη συμφωνία των Βρυξελλών της 27ης Οκτωβρίου και ότι αυτό θα πρέπει να είναι το επείγον καθήκον της νέας κυβέρνησης.

Ακόμη, ο Στ. Σέιμπερτ διέψευσε ότι στη συνάντηση των Καννών ζητήθηκε από τη Γερμανία να χρησιμοποιήσει τα αποθέματά της σε χρυσό και σε συνάλλαγμα που διαθέτει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα, για να ενισχύσει το ταμείο στήριξης της Ευρωζώνης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος «τα γερμανικά αποθέματα χρυσού είναι για την αποκλειστική χρήση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.»

Τέλος, η γνωστή εφημερίδα Bild, διεξήγαγε δημοψήφισμα στην κοινή γνώμη, σύμφωνα με το οποίο οι Γερμανοί πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει ως μέλος της Ευρωζώνης και απαιτούν μεγαλύτερο μερίδιο στις αποφάσεις της κυβέρνησής τους σε θέματα πολιτικής του Ευρώ. Εξ αυτών, 71% θέλει να ψηφίζει άμεσα για σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την Ευρώπη και το Ευρώ.