Εξοικείωση F-35A με ευρωπαϊκές Αεροπορίες

Την άφιξη πλήρως επιχειρησιακών μαχητικών F-35A Lightning II στην αεροπορική βάση της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) Lakenheath, στη Βρετανία, ανακοίνωσε ο στρατηγός Curtis M. Scaparrotti, ανώτατος διοικητής συμμαχικών δυνάμεων Ευρώπης και διοικητής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης (European Command) των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

«Η προκεχωρημένη παρουσία των F-35 υποστηρίζει την προτεραιότητα που έχω θέσει για τη διάθεση έτοιμων [ετοιμοπόλεμων] και με κατάλληλα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά δυνάμεων στην Ευρώπη», σημείωσε ο στρατηγός Scaparrotti. «Τα εν λόγω μαχητικά και το σημαντικότερο οι άνδρες και οι γυναίκες που τα επιχειρούν κατοχυρώνει τις ικανότητες και τις δυνατότητες της Συμμαχίας μας», συμπλήρωσε.

Όπως ανακοινώθηκε τα μαχητικά αναπτύχθηκαν από τις 388 και 419 Πτέρυγες Μαχητικών που εδρεύουν στην αεροπορική βάση Hill, στην πολιτεία της Γιούτα και κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης τους, που θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, θα πραγματοποιήσουν συνεκπαιδεύσεις με ευρωπαϊκές χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα θα εξοικειωθούν με τις συνθήκες του ευρωπαϊκού θεάτρου επιχειρήσεων.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ανάπτυξη των μαχητικών (ο αριθμός τους δεν αποδεσμεύθηκε αν και υπήρξαν πιο συγκεκριμένες αναφορές σε ξένα μέσα) υποστηρίχθηκε από τη Διοίκηση Αεροπορικής Κινητικότητας (AMC: Air Mobility Command), αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού της οποίας από τέσσερις διαφορετικές αεροπορικές βάσεις μεταβίβασαν περισσότερα από περισσότερα από 181.000 κιλά καυσίμου κατά τη διάρκεια της υπερατλαντικής πτήσης.

Επίσης, αεροσκάφη στρατηγικών μεταφορών C-5 Galaxy και C-17 Globemaster III μετέφεραν προσωπικό και εξοπλισμό υποστήριξης και συντήρησης στην αεροπορική βάση Lakenheath.