Ενώ η χώρα “πάγωσε” η 50η Μ/Κ Ταξιαρχία “ΑΨΟΣ”… (ΦΩΤΟ)

Κι ενώ η χώρα μας, αν γεωγραφικά βρισκόμασταν λίγο βορειότερα -όπου οι παρούσες αντίξοες καιρικές συνθήκες αποτελούν τον κανόνα- απλώς θα… σταματούσε να υπάρχει, μία ολιγόλογη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και έξι εντυπωσιακές φωτογραφίες, αποδεικνύουν ότι ο Ελληνικός Στρατός όχι μόνο δεν επηρεάζεται από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά τις αξιοποιεί στο έπακρο.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Παρά τη συμβολή στον αποχιονισμό, το προσωπικό της 50 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, στο πλαίσιο της επιχειρησιακή εκπαίδευσης, εκμεταλλευόμενο τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν την τρέχουσα εβδομάδα, εφάρμοσε ιδιαίτερο πρόγραμμα εκπαιδεύσεως, στην Περιοχή Ευθύνης του Σχηματισμού, στον Έβρο».


Επισημαίνεται ότι αφενός η ταξιαρχία στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς έχει διαθέσει μέσα και προσωπικό για τον αποχιονισμό και αφετέρου εκμεταλλευόμενη τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν την τρέχουσα εβδομάδα, εφάρμοσε ιδιαίτερο πρόγραμμα εκπαιδεύσεως.

Αν και αυτονόητο θα επισημάνουμε ότι προκειμένου ο μαχητής να επιχειρήσει σε αντίξοες καιρικές συνθήκες θα πρέπει πρώτα να επιβιώσει και να διατηρήσει το σώμα και το ηθικό του στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι η 50 Μ/Κ ΤΑΞ προέρχεται από την αναδιοργάνωση του 50ου ΣΠ, το οποίο συγκροτήθηκε στην Ανδριανούπολη το 1919. Το 1940 έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις Δυτικής Μακεδονίας και Βορείου Ηπείρου. Το 1945 συγκροτήθηκε και πάλι στη Θεσσαλονίκη με την επωνυμία 32 Ταξιαρχία και εγκαταστάθηκε στην Ελευθερούπολη.

Από το 1964 μέχρι το 1987 είχε μετασταθμεύσει κατά καιρούς στις περιοχές Φερών και Πυθίου Έβρου και πάλι στην Ελευθερούπολη. Στις 27 Μαρτίου 1987 μεταστάθμευσε στο Κουφόβουνο Έβρου, απ΄ όπου την 1η Οκτωβρίου 1988 εγκαταστάθηκε οριστικά στο Σουφλί ως 50 ΤΑΞ ΠΖ.

Την 15η Σεπτεμβρίου 2000, με διαταγή του ΓΕΣ, η Ταξιαρχία μετονομάστηκε σε 50 ΤΑΞ ΠΖ «ΑΨΟΣ», από τον Άψο ποταµό της νότιας Αλβανίας, όπου την 25 Ιανουαρίου 1941 μετά από σκληρό αγώνα, το 50ο ΣΠ κατέλαβε τα υψώματα ΜΑΛΙ ΣΠΑΝΤΑΡΙΤ και ΚΑΛΑ, που δεσπόζουν της κοιλάδας του ΑΨΟΥ ποταμού.

Στο έμβλημα της Ταξιαρχίας, εικονίζεται η Σφίγγα, το μυθολογικό ορεσίβιο τέρας της Βοιωτίας, γέννημα του Τυφώνα και της Έχιδνας, που περιγραφόταν συνήθως µε σώμα λιονταριού, πρόσωπο και στήθος γυναίκας, ουρά φιδιού και πτέρυγες όρνιθας.

Την επιγραφόμενη στο έμβλημα φράση «ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑΝ ΤΟ ΘΑΡΡΕΙΝ» είπε ο ποιητής Πίνδαρος, εξυμνώντας τη νίκη του Αθηναϊκού στόλου κατά του Περσικού στο Αρτεμίσιο το 480 π.χ.