Είδηση δεν είναι το παράλληλο νόμισμα, αλλά το τι γλιτώσαμε

Κλείνουν δύο χρόνια από το θερμό καλοκαίρι του 2015 όταν διάφορα οικονομικά πειράματα προσπάθησαν να εφαρμοσθούν στη χώρα μας με κίνδυνο μία νέα Μικρασιατική Καταστροφή. Δύο χρόνια από το δημοψήφισμα του οποίου το διακύβευμα με ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις δεν είχαν αντιληφθεί οι εμπνευστές των πειραμάτων. Σήμερα, σιγά-σιγά αρχίζουν να αποκαλύπτονται οι τρελές ιδέες εκείνων των ημερών: μία από αυτές τις ιδέες ήταν η δημιουργία παράλληλου νομίσματος.

Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος
Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης
Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

Ας κάνουμε μία αναδρομή/ανασκόπηση των γεγονότων όπως εμείς τα είδαμε αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο 2015.

Ιανουάριος 2015: στις 13/02/2015, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη σημερινή κυβέρνηση και λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του πρώτου Eurogoup (του οποίου το αποτέλεσμα όλοι στην Ελλάδα φοβόντουσαν) αναλύσαμε το παίγνιο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, [1], [2].

Σε εκείνη την ανάλυση ξεκαθαρίσαμε με πηχυαίο τίτλο πως δεν ανησυχούσαμε για την τελική έκβαση του Eurogroup. Απλά και ξεκάθαρα από πολύ νωρίς εκτιμήσαμε πως τελικά για λόγους γεωπολιτικούς-και όχι οικονομικούς – η παρούσα κυβέρνηση δεν θα τολμούσε να φτάσει τα πράγματα στα άκρα:

Η επιστροφή στο νόμισμα της δραχμής, υπό τις τότε συνθήκες, θα ήταν Εθνική αυτοκτονία. Η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε πιθανώς μία νέα Μικρασιατική καταστροφή… όχι οικονομική καταστροφή, αλλά κυριολεκτικά μία καταστροφή στα σύνορά της. Μία καταστροφή απώλειας εθνικών εδαφών…

Μάρτιος 2015: Στις 20/3/2015, λίγους μήνες πριν το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015, υπενθυμίσαμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας, τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε η ΕΕ, [3]. Ο σκοπός (η γενεσιουργός αιτία) της δημιουργίας της ΕΕ ήταν το σταμάτημα των συχνών και αιματηρών πολέμων στην Ευρώπη.


Για να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος, το πρώτο και βασικότερο πράγμα που έγινε ήταν η πολιτική και οικονομική ένωση μέσω των ορυκτών πόρων/πρώτων υλών (με τη δημιουργία της ένωσης χάλυβα και άνθρακα), [4]. Επίσης υπενθυμίσαμε το γεγονός πως η ΕΕ δεν δημιουργήθηκε με διακύβευμα τις τράπεζες, αλλά με διακύβευμα την ειρήνη.

Απρίλιος 2015: στις 29/4/2015 και ενώ κάποιοι προσπαθούσαν να στρέψουν τη γεωπολιτική πυξίδα της χώρας σε ουτοπικά αζιμούθια με πιθανές συνέπειες εθνικά καταστροφικές, υπενθυμίσαμε ορισμένους παράγοντες οι οποίοι ίσως κρίνονταν σημαντικοί εκείνη την περίοδο, [5].

Μεταξύ αυτών των παραγόντων ήταν οι εξής: Γεωπολιτικές στροφές δεν πραγματοποιούνται παρά μόνο μετά από πόλεμο και όχι με δημοψηφίσματα. Θα ήταν εθνικά ανόητο, αν όχι εγκληματικό, να θεωρήσει κάποιος το αντίθετο.

Αύγουστος 2015: στις 28/8/2015, μετά το εθνικά επικίνδυνο δημοψήφισμα και την εξίσου επικίνδυνη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αγία Πετρούπολη, πραγματοποιήσαμε την εκτίμηση πως πιθανώς κάτι σημαντικό συνέβη ή οριστικοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη, [6].

Κάτι το οποίο δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος ότι αποτελούσε ένα μεγάλο γεωπολιτικό γεγονός. Ένα γεγονός αντίστοιχο σε σημασία με τη Συμφωνία της Γιάλτας. Ένα γεγονός που καταδεικνύει πως αρκετοί εκτός Ελλάδας τα βρίσκουν μεταξύ τους…

Εκτιμήσαμε ότι στην Αγία Πετρούπολη το 2015 οριστικοποιήθηκε μία «Νέα Γιάλτα». Μία Γιάλτα ενεργειακού χαρακτήρα. Την ίδια ακριβώς περίοδο που όλοι οι εταίροι μας, μας πίεζαν ώστε να προχωρήσουμε σε συμφωνία με την Τρόικα και ενώ στην Ελλάδα ορισμένοι είχαν ονειρώξεις πως θα μας στηρίξει το «ξανθό γένος».

Τότε, τον Αύγουστο του 2015 προειδοποιήσαμε ότι η Ελλάδα σπρώχνονταν από κάποιους εντός της χώρας σε «τυφλές γεωπολιτικές στροφές» οι οποίες ενίοτε οδηγούν σε γκρεμούς… Σήμερα ο αγώνας για την επιβίωση και ανόρθωση της χώρας μας δεν έχει σταματήσει.

Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς οι προσωπικές πλουτοκρατικές φιλοδοξίες ορισμένων θεωρητικών «Πήτερ Παν» μπορούν να οδηγήσουν σε ουτοπικές «χώρες του ποτέ-ποτέ». Ως μηχανικός δεν μπορώ παρά να βλέπω τη Μεγάλη Εικόνα, και όχι μόνο τη θεωρητική οικονομική. Υπάρχουν και άλλοι δείκτες/κριτήρια (μη-οικονομικά) για να «δει» κάποιος τον κόσμο και για να υποστηρίξει μία απόφαση.

Αυτά τα κριτήρια για τη λήψη αποφάσεων όσο αφορά τη στρατηγική της χώρας μας π.χ. γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά, ενεργειακά, κοινωνικά ίσως έχουν πολύ μεγαλύτερο βάρος από τα στενά οικονομικά κριτήρια των κάθε είδους «Πήτερ Παν» της πολιτικής.

Αναφορές:

[1] http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1211934&srv=266
[2] http://www.defence-point.gr/news/?p=122931
[3] http://www.defence-point.gr/news/?p=125134
[4] https://europa.eu/european-union/about-eu/history_en
[5] http://www.defence-point.gr/news/?p=151169
[6] https://energypress.gr/news/nea-gialta-its-energy-power-stupid