Δραματική αύξηση στις αμυντικές δαπάνες στην Ασία…

Η Κίνα που τετραπλασίασε τον αμυντικό της προϋπολογισμό από το 2000, είναι η κεντρική χώρα σε μελέτη του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον (CSIS: Center for Strategic and International Studies). Το 2005 οι κινεζικές αμυντικές δαπάνες ξεπέρασαν αυτές της Ιαπωνίας και έγιναν οι μεγαλύτερες στην Ασία. Αμερικανικές κυβερνητικές πηγές ωστόσο, θεωρούν ότι το πραγματικό ύψος του συνόλου των κινεζικών αμυντικών δαπανών ανέρχεται στα 600 δισεκατομμύρια δολάρια…

Η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν, μαζί με την Κίνα, δαπάνησαν συνολικά 224 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνά τους, δίνοντας την αίσθηση «κούρσας εξοπλισμών», κάτι αναμενόμενο και εύλογο αφού ως «κέντρο βάρους» του διεθνούς συστήματος θεωρείται πλέον η περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.

Μέχρι το τέλος του 2012 οι αμυντικές δαπάνες της Ασίας θα έχουν ξεπεράσει αυτές της Ευρώπης… Το 2011 η Κίνα δαπάνησε 25,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα οπλικά συστήματα και δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, έναντι 7,3 δισεκατομμυρίων που δαπάνησε το 2000, αν και στη μελέτη αναγνωρίζεται ότι οι εκτιμήσεις άλλων πηγών είναι πολύ υψηλότερες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) που εκτιμά τη συγκεκριμένη δαπάνη στα 142,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι δαπάνες της Ινδίας αυξήθηκαν στη δεκαετία 47,6% (37 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011), της Νότιας Κορέας από τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια ανήλθε στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια, της Ιαπωνίας από 40 δισεκατομμύρια δολάρια στα 58,2 δισεκατομμύρια δολάρια και της Ταϊβάν από τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.