Βρετανία: Προμήθεια GM-114-R1/R2 Hellfire II μέσω FMS

Εγκρίθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το γνωστό State Department, η προτεινόμενη πώληση πυραύλων τύπου Hellfire στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις με διακρατική σύμβαση, δηλαδή μέσω των αποκαλούμενων ως «προγραμμάτων FMS» (U.S. Foreign Military Sales).

Η διαδικασία προβλέπει τη διαβίβαση της γνώμης του State Department από την υπεύθυνη για την εκτέλεση προγραμμάτων FMS, Υπηρεσία Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας (DSCA: Defense Security Cooperation Agency) στο Κογκρέσο, όπου υπάρχει περιθώριο έγερσης αντιρρήσεων στην πώληση εντός προθεσμίας ενός μηνός, αν και δεν αναμένεται να υπάρξει οποιοδήποτε εμπόδιο.

Όσον αφορά την ουσία της προμήθειας, ανέρχεται σε ύψος 150 εκατομμυρίων δολαρίων και αφορά την πώληση 1.000 AGM-114-R1/R2 Hellfire II ημιενεργού λέιζερ (Semi-Active Laser), ενώ στο προτεινόμενο συμβόλαιο συμπεριλαμβάνονται και υπηρεσίες λογιστικής υποστήριξης των πυραύλων.

Όπως έγινε γνωστό από αμερικανικής πλευράς, η προμήθεια θα γίνει από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, οπότε δεν υπάρχει κάποια εταιρία που θα συμβληθεί με το αμερικανικό Δημόσιο για να υλοποιήσει την προμήθεια.