Βλήματα Sea Venom για τα ε/π Lynx Mk. 8

Την επιτυχή εκτέλεση δοκιμών μεταφοράς και άφεσης του προηγμένης τεχνολογίας κατευθυνόμενου βλήματος κατά στόχων επιφανείας (αντι-πλοϊκό) Sea Venom/ANL από ναυτικό ελικόπτερο Lynx Mk. 8, ανακοίνωσε προ ημερών η κατασκευάστρια MBDA.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση Τύπου οι δοκιμές επικύρωσαν τη δυνατότητα του βλήματος να ολοκληρωθεί στα ελικόπτερα Lynx και Super Lynx τα οποία διατηρούνται σε υπηρεσία από πολλούς χρήστες ανά τον κόσμο. Υπενθυμίζεται ότι το βλήμα Sea Venom/ANL αναπτύχθηκε για να αντικαταστήσει με υπέρτερων δυνατοτήτων υπάρχοντα αντίστοιχα όπλα όπως το βρετανικό Sea Skua και το γαλλικής προέλευσης AS15TT.

Οι εν λόγω δοκιμές διεξήχθησαν από τη MBDA σε συνεργασία με το Κέντρο Αμυντικών Λύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (DSC: Defence Solutions Centre), το Βασιλικό Ναυτικό (Royal Navy) και την QinetiQ.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών που έλαβαν χώρα τον περασμένο Μάρτιο στο πεδίο Larkhill στο Boscombe Down, ένα ελικόπτερο Lynx Mk. 8 του Βασιλικού Ναυτικού εκτέλεσε πολλαπλές μεταφορές του βλήματος (αναρτημένο σε πυλώνα) και στη συνέχεια την άφεση δύο βλημάτων Sea Venom που ήταν εξοπλισμένα με συστήματα τηλεμετρίας.


Ως αποτέλεσμα των δοκιμών προήλθε η μείωση του ρίσκου στη διαδικασία ολοκλήρωσης του βλήματος σε ελικόπτερα Lynx και Super Lynx που επιχειρούν χρήστες ανά τον κόσμο.

Το βάρους 100 κιλών Sea Venom αποτελεί ένα από τα συστήματα που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της εξαιρετικά επιτυχημένης γαλλο-βρετανικής συνεργασίας στον τομέα των πυραυλικών τεχνολογιών.

Σε βρετανική υπηρεσία το βλήμα θα εξοπλίσει τα ελικόπτερα AW159 Wildcat, ενώ την παρούσα περίοδο η γαλλική αρχή εξοπλισμών (DGA) διεξάγει πτητικές δοκιμές του Sea Venom επί ελικοπτέρου δοκιμών Panther.

Το Sea Venom έχει σχεδιαστεί για την καταστροφή από μεγάλη απόσταση διαφόρων τύπων σκαφών, από ταχέα παράκτια σκάφη κρούσης (FIAC: Fast Inshore Attack Craft) και μεσαίου μεγέθους ταχέα περιπολικά κρούσης έως και κορβέτες.

Επίσης, το βλήμα έχει δυνατότητα προσβολής παράκτιων και στόχων ξηράς. Σε αντίθεση με την καθοδήγηση ημιενεργού ραντάρ που χρησιμοποιούν τα υφιστάμενα ραντάρ, το Sea Venom διαθέτει εντοπιστή απεικόνισης υπερύθρων (IIR) που παρέχει δυνατότητα «fire and forget» ακόμα και στα πιο πολύπλοκα παράκτια περιβάλλοντα.