Βέλγιο: Υπονοούμενα Boeing και απόσυρση μαχητικού F/A-18E/F

Φαίνεται πως η Ευρώπη δεν της πάει και πολύ της Boeing, η οποία μετά τις δικαστικές περιπέτειες που έχει εμπλακεί στη Δανία καταγγέλλοντας «ύπουλη» συμπεριφορά εκ μέρους των αρχών σε συνεργασία με την αντίπαλό της Lockheed Marin στον εκεί διαγωνισμό, απέσυρε το μαχητικό της F/A-18E/F Super Hornet και από τον διαγωνισμό του Βελγίου…

Το ότι η ανακοίνωση της εταιρία και η απόφαση απόσυρσης γίνεται μετά την ανάγνωση των προδιαγραφών και των κριτηρίων που θα ληφθούν υπόψη για την αξιολόγηση των υποψηφίων αεροσκαφών στη διαγωνιστική διαδικασία και γίνεται δια της ατόπου απαγωγής αναφορά στην ανακοίνωση για απουσία ανοιχτής και πλήρους διαγωνιστικής διαδικασίας, επί της ουσίας υποδεικνύει την πεποίθηση της Boeing ότι θα αντιμετώπιζε πανομοιότυπη κατάσταση με αυτή στη Δανία.

Η απόφαση απόσυρσης προφανώς έχει διττό κίνητρο: Αφενός από τη στιγμή που προβλέπει σίγουρη ήττα για το δικό της αεροσκάφος, προφανώς επιδιώκει να αποφύγει την εγγραφή ενός ακόμα αρνητικού αποτελέσματος, αλλά και να μη δημιουργήσει μια φήμη… «δικομανούς» εταιρίας, διότι η επίδειξη τέτοιας συμπεριφοράς διαρκώς, θα αποτελούσε αντικίνητρο ακόμα και για την επιλογή της!

Ουσιαστικά, οι «μονομάχοι» θα είναι το αμερικανικό F-35A Lightning II της Lockheed Martin και το EF-2000 Typhoon (Eurofighter) της Airbus. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο για να διαπιστωθεί εάν η «πρωτεύουσα» της ενωμένης Ευρώπης θα «ψωνίσει» αμερικανικά! Αν αυτό συμβεί, καλύτερα να το έκλειναν το «μαγαζί» στις Βρυξέλλες! Και ο ξεφτίλισμα έχει όριο!