Αρκετό κρύο για το διήμερο… χειμώνας που επιμένει!

Παραμένει ο χειμώνας για ακόμη μία ημέρα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Φαινόμενα παγετού αναμένονται σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας αύριο και μεθαύριο, αλλά και χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές μέχρι και χαμηλά υψόμετρα αύριο. Αρκετά κλειστός ο καιρός κατά διαστήματα και στην Αττική, με παροδικές βροχές και χιόνια στην Πάρνηθα.

Γράφει ο Νίκος Γκίκας (http://umeteo.com)
ΠΗΓΗ: http://www.meteo-news.gr/

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά την πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο:

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Επικράτεια

Αυξημένες νεφώσεις κατά το πρώτο μισό της ημέρας σε αρκετά τμήματα της Πελοποννήσου, Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και ανατολικό Αιγαίο. Βροχές αναμένονται σε Κρήτη, Κυκλάδες και νότια τμήματα της Πελοποννήσου με πιθανότητα για τέτοια φαινόμενα και σε ανατολικό/νοτιοανατολικό Αιγαίο. στη συνέχεια θα υπάρχουν και αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας με κατά τόπους χαμηλές ορογραφικές νεφώσεις.

Σε ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο, αναμένονται κατά διαστήματα νεφώσεις, οι οποίες θα είναι περισσότερο αυξημένες από αργά το πρωί έως και τις πρώτες απογευματινές ώρες, καθώς θα υπάρξουν και αναπτύξεις νεφών.

Βροχές αναμένονται κατά τόπους, με τα φαινόμενα να είναι περισσότερα στην Εύβοια καθώς και σε περιοχές της κεντρικής Πελοποννήσου ενώ, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, φτάνοντας κατά τόπους και στα όρια ημιορεινών υψομέτρων (700-800μ) και χιονοχάλαζο σε πολλές ημιορεινές περιοχές. Κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι έντονα ιδίως όσον αφορά τα κεντρικά τμήματα της Πελοποννήσου.

Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, αυξημένες κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Πίνδου και στα υπόλοιπα ορεινά τμήματα της βόρειας χώρας όπου αναμένονται χιονοπτώσεις έως και τα 800μ περίπου.

Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τα δυτικότερα της Θεσσαλίας, την κεντρική και κατά τόπους τη δυτική Στερεά, την ανατολική Ήπειρο, τοπικά περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και τη Ροδόπη.


Θερμοκρασίες: Ένα εν δυνάμει επικίνδυνο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες νωρίς το πρωί όπου σε περιοχές που θα προσεγγίσουν μηδενικές τιμές, δεν αποκλείονται φαινόμενα παγετού.

Αναλυτικότερα: Οι ελάχιστες τιμές αναμένονται κάτω των 5 βαθμών στα πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, κυρίως σε κλειστές περιοχές αλλά μόνο τοπικά θα προσεγγίσουν το 0. Ανάλογη εικόνα θα υπάρχει και για τα ημιορεινά τμήματα της Ηπείρου σε κλειστές αναστροφικές περιοχές και λεκανοπέδια.

Αρνητικές θερμοκρασίες αναμένονται σε ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα της Μακεδονίας/Θράκης. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 12-14 βαθμούς στις περισσότερες πεδινές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο αναμένονται τιμές έως και τους 16 βαθμούς.

Άνεμοι: Επιμένουν οι βοριάδες στο Αιγαίο, φτάνοντας σε εντάσεις τα 5-6 Μποφώρ στις περισσότερες περιοχές, εξασθενώντας όμως σε κεντρικά και βόρεια μετά το μεσημέρι. Η διεύθυνσή τους αναμένεται Β/ΒΔ στις περισσότερες περιοχές, με εξαίρεση το βορειοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από ΒΒΑ διευθύνσεις κατά το πρώτο μισό της ημέρας. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο (Καρπάθιο, ανατολικό Κρητικό), θα φτάσουν και τα 7 Μποφώρ. ΒΔ άνεμοι και στο Ιόνιο, στα 6 και κατά τόπους 7 Μποφώρ.

Αττική

Αρχικά, μέσα στη νύχτα και τις πρωινές ώρες, διαστήματα αυξημένων νεφώσεων και πρόσκαιρη ηλιοφάνεια. Στη συνέχεια ο καιρός θα βαρύνει αρχικά στα βόρεια και βορειοδυτικά τμήματα και προς το μεσημέρι και σε άλλες περιοχές κυρίως στα νοτιότερα.

Βροχές και όμβροι θα σημειωθούν σε αρκετές περιοχές κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ, χιονοπτώσεις αναμένονται στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα, πρόσκαιρα έως και τα 800μ και στις κορυφές της Πεντέλης και του Υμηττού. Από το απόγευμα, ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο κέντρο της Αθήνας από 8 έως 12 βαθμούς. Οι άνεμοι από Β διευθύνσεις κατά διαστήματα ΒΔ, σε εντάσεις έως και τα 6 Μποφώρ στο πρώτο μισό της ημέρας στα ανατολικά του νομού και στα 4-5 στις υπόλοιπες περιοχές, πρόσκαιρα. Εξασθένηση των ανέμων από το βράδυ.

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Επικράτεια

Βελτιωμένος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας με εξαίρεση τα βόρεια και βορειοανατολικά τμήματα όπου, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν σε ορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, οι οποίες θα προκαλέσουν χιονοπτώσεις σε αποκλειστικά ορεινές περιοχές (σε γενικές γραμμές πάνω από τα 1200-1400μ) και όμβρους βροχής ή χιονοχάλαζο και σε λίγο χαμηλότερα υψόμετρα. Τα φαινόμενα θα εστιαστούν κυρίως στην περιοχή της Ροδόπης. Βελτίωση του καιρού μετά το απόγευμα.

Θερμοκρασίες: Χαμηλές θερμοκρασίες για ακόμη μία ημέρα στη χώρα με πιθανά φαινόμενα παγετού σε συγκεκριμένες περιοχές. Σε πεδινά, κλειστά αναστροφικά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας, στα πεδινά της Θεσσαλίας, αντίστοιχες περιοχές της Μακεδονίας/Θράκης αλλά και των ημιορεινών τμημάτων της Ηπείρου, η ελάχιστη θερμοκρασία θα βρεθεί σε τιμές μεταξύ 2-4 βαθμών προσεγγίζοντας τοπικά και τους 0 βαθμούς.

Στα ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα της Μακεδονίας, αναμένονται ελάχιστες που θα προσεγγίσουν τους 0 βαθμούς σε αρκετές περιοχές και τοπικά, ακόμη χαμηλότερα. Κάπως υψηλότερες οι θερμοκρασίες κατά τις μεσημβρινές ώρες σε σχέση με το Σάββατο, αναμένονται έως και τους 14-16 βαθμούς στις περισσότερες πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας.

Άνεμοι: Εξασθενημένοι από ΒΔ διευθύνσεις, στα 3-4 μποφώρ στο Ιόνιο, αναλόγως και στο Αιγαίο (έως τα 4 μποφώρ στα κεντρικά) και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο αναμένεται ισχυρότερο ρεύμα που θα φτάνει και τα 6 μποφώρ σε ανατολική Κρήτη και Καρπάθιο.

Αττική

Βελτιωμένος καιρός και αρκετή ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο κέντρο της Αθήνας από 7 έως 14 βαθμούς. Η ελάχιστη όμως, σε λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές καθώς και σε ανοιχτά, αναστροφικά σημεία θα βρεθεί πολύ τοπικά, έως και 4-5 βαθμούς χαμηλότερα. Οι άνεμοι εξασθενημένοι από διάφορες διευθύνσεις.