Απίστευτη κατάντια, το Atlantic Council… γλύφει τον Ερντογάν

Το γλείψιμο πολλοί αγάπησαν, τον ασκούντα τη δραστηριότητα, ουδείς. Αυτό θα έπρεπε να αναλογιστούν οι κύριοι και οι κυρίες του Ατλαντικού Συμβουλίου (Atlantic Council) προτού συμπεριφερθούν με απερίγραπτη δουλικότητα απέναντι στον Ερντογάν. Φαίνεται όμως ότι τα χρήματα που λαμβάνει από την τουρκική ηγεσία για να τη συμβουλεύει – παρέδωσε προ της συνάντησης Τραμπ-Ερντογάν συμβουλευτική έκθεση για το πώς να χειριστούν οι Τούρκοι τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο – είναι αρκετά, ώστε να βοηθούν στην υποχώρηση της προσωπικής και της επαγγελματικής αξιοπρέπειας…

Κατά την παραμονή λοιπόν του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον την οποία έκανε άνω-κάτω με τους μπράβους του να χειροδικούν θρασύδειλα κατά Κούρδων διαδηλωτών, καλυπτόμενοι πίσω από τη διπλωματική ασυλία, κανονίστηκε να μιλήσει ο Ερντογάν σε μια κλειστή συνάντηση στην κατοικία του Τούρκου Πρεσβευτή, μετά την συνάντησή του με το Τραμπ.

Τη συνάντηση θα διοργάνωναν το Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council) και το τουρκικό think tank SETA που συνδέεται με τους ισλαμιστές της Τουρκίας, αλλά σύμφωνα με το Al Monitor είχε ένα σοβαρό σε γενικές γραμμές προφίλ. Το Atlantic Council είναι γνωστότατο think tank της Ουάσινγκτον που διατηρεί σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση, καθώς φέρεται να εισπράττει μεγάλα χρηματικά ποσά.

Κάπως έτσι εξηγούνται και όσα συνέβησαν, με τον αποκλεισμό δύο ειδικών από την εκδήλωση, δυο γυναικών τουρκικής καταγωγής, με μία μάλιστα να ανήκει στο προσωπικό του ιδρύματος, προφανώς καθ’ υπόδειξη της κουστωδίας του Ερντογάν, καθώς είναι γνωστό ότι ο «πολυχρονεμένος» δεν ανέχεται αντιπολίτευση…

Η εκδήλωση εξελίχθηκε σε… οικογενειακή υπόθεση για τον Ερντογάν, καθώς στους χορηγούς της εκδήλωσης ανήκε και η κρατική τράπεζα Halkbank, της οποίας ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής – πληροφορίες τον θέλουν «ταμία» του Ερντογάν – βρίσκεται σε φυλακή στη Νέα Υόρκη για σχέσεις με το κύκλωμα του Τουρκοϊρανού επιχειρηματία Ζαράμπ, ο οποίος κατηγορείται για «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος για λογαριασμό του Ιράν… χρήμα για την εκδήλωση έδωσαν και τουρκικοί κατασκευαστικοί κολοσσοί.


Το ένα θύμα της λογοκρισίας του συρφετού Ερντογάν ήταν μια Τουρκάλα δημοσιογράφος με καλή φήμη, η Ασλί Αϊντιντασμπάς που γράφει για την ημερήσια αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet, η οποία συνεργάζεται και με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. Το άλλο θύμα ήταν η Ναζ Ντουράκογλου του ίδιου του Ατλαντικού Συμβουλίου, πρώην υπάλληλος του αμερικανικού State Department, επί Μπάρακ Ομπάμα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αμπερίν Ζαμάν για το Al-Monitor, η υπογράφουσα είδε με τα μάτια της πρόγραμμα της εκδήλωσης με την Αϊντιντασμπάς ομιλήτρια σε γεύμα με τίτλο «Μια εικόνα της Περιφερειακής Ασφάλειας», με τη συμμετοχή επίσης των πρώην συμβούλων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέιμς Τζόουνς και Στέφεν Χάντλεϊ.

Τη δημοσιογράφο φέρεται να «έφαγε» ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, η «σκιά» του, ο Ιμπραήμ Καλίν που φέρεται να άσκησε βέτο διότι θα μιλούσε στο ίδιο πάνελ, αν και το όνομά του δεν εμφανίζεται στο σχέδιο προγράμματος.

Την ίδια τύχη είχε και η Ναζ Ντουράκογλου του Ατλαντικού Συμβουλίου που θεωρείται γενικά μια ψύχραιμη και δίκαια στον σχολιασμό των τουρκικών υποθέσεων αναλύτρια. Προφανώς προκάλεσε τη μήνη των κυβερνώντων στην Τουρκία, εξαιτίας όσων είπε καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων σχολιάζοντας της επιδόσεις της Τουρκίας στον τομέα της Δημοκρατίας…

Ο δυο Τουρκάλες, μετά τον προσβλητικό αποκλεισμό τους από τους «δημοκράτες» του Ερντογάν, κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε τηλεδιάσκεψη του Ατλαντικού Συμβουλίου για τον σχολιασμό της συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν. Η Ντουράκογλου αποδέχθηκε την πρόσκληση, ενώ βγάζοντας επαγγελματική αξιοπρέπεια, η Αϊντιντασμπάς την απέρριψε.

Κατά τα άλλα, στη συνάντηση στην οικία του πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, αναμενόταν να λάβουν μέρος οι υπουργοί Άμυνας, Γουίλιαμ Κοέν και Τσακ Χέιγκελ, τον πρώην επικεφαλής της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους και την αλήστου μνήμης υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Όλμπραϊτ.