Αναβαθμισμένα M109 οβιδοβόλα για τη Βραζιλία

Την ένταξη σε υπηρεσία των αναβαθμισμένων αυτοκινούμενων οβιδοβόλων M109A5 “Plus” BR διαμετρήματος 155 χλστ. που ενσωματώνει σημαντικές τεχνολογικές δυνατότητες σε σχέση με τις προγενέστερες εκδόσεις, προετοιμάζει ο Στρατός της Βραζιλίας.

Η Βραζιλία προμηθεύθηκε από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ 36 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109A5 τα οποία αναβαθμίζονται στην έκδοση “Plus” BR από τη BAE Systems, στο πλαίσιο σύμβασης που ανατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016.

Εκτός των 36 M109A5 ο Στρατός της Βραζιλίας επιχειρεί επίσης 40 M109A3 που αποκτήθηκαν από τα αποθέματα του Στρατού του Βελγίου. Σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης, η αναβάθμιση και των M109A3 στο επίπεδο “Plus” BR είναι πιθανή.

Προς το παρόν το εδρεύον στο Curitiba 5ο Συγκρότημα [Μοίρα] Αυτοκινούμενου Πυροβολικού της 5ης Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένου Ιππικού, που είναι η πρώτη μονάδα Πυροβολικού Μάχης που θα παραλάβει τα αναβαθμισμένα οβιδοβόλα προετοιμάζεται για την υποδοχή και ένταξη σε υπηρεσία συνολικά 16 M109A5 “Plus” BR.


Για τον λόγο αυτό κατασκευάστηκε νέο υπόστεγο συντήρησης (παρουσιάζεται στο συνημμένο βίντεο), συγκροτήθηκε τέταρτη πυροβολαρχία, αυξήθηκε το προσωπικό και εφαρμόζεται σύγχρονο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Στρατό της Βραζιλίας η αναβαθμισμένη έκδοση έχει μεγαλύτερο βεληνεκές και μειωμένο χρόνο αντίδρασης μεταξύ της λήξης αποστολής βολής και της έναρξης πυρός κατά 80% σε σχέση με την προγενέστερη έκδοση.

Το M109A5 “Plus” BR ενσωματώνει σύστημα μέτρησης αρχικής ταχύτητας βλήματος, σύστημα τάξης και πλοήγησης, οθόνη απεικόνισης για τον αρχηγό πληρώματος, ψηφιακούς σταθμούς ασυρμάτου και τηλεχειριζόμενο σύστημα ασφάλισης σωλήνα.