Αμυντικό σύμφωνο Κίνας και ΗΠΑ αλλάζει τα δεδομένα

Ως σημαντικό βήμα προσέγγισης ΗΠΑ και Κίνας χαρακτηρίζεται από ρωσικής πλευράς αλλά και διεθνών αναλυτών η υπογραφή αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία μπορεί να αλλάξει τα παγκόσμια γεωπολιτικά δεδομένα, μια εξέλιξη η οποία προβληματίζει και τη Ρωσία, χωρίς κατ’ ανάγκη να πρόκειται για αρνητική εξέλιξη, δεδομένου ότι το μέγα ζητούμενο στις μέρες μας δεν είναι τίποτε άλλο από την ισορροπία δυνάμεων…

Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ήταν εμφανής τον τελευταίο καιρό με αφορμή τις κινήσεις του Πεκίνου στη Νότια Κινεζική θάλασσα. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα και αφού οι Αμερικανοί είχαν αναγνωρίσει την κινεζική πρωτοκαθεδρία στην Κεντρική Ασία, επισκέφτηκε την Ουάσινγκτον υψηλόβαθμο στέλεχος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας.

Η επίσκεψη αυτή είχε ως αποτέλεσμα την συμφωνία επί ενός μηχανισμού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Μοιραία κατάληξη ήταν η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας, ουσιαστικά ενός μνημονίου οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις.


Η συμφωνία προβλέπει συγκεκριμένους κανόνες αντίδρασης Αμερικανών και Κινέζων κατά θάλασσα και αέρα, όταν οι μεν συναντούν τους δε. Ο Κινέζος διευθυντής του γραφείου εξωτερικών υποθέσεων του υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως δεν είναι απίθανο, το επόμενο έτος, Αμερικανοί και Κινέζοι να πραγματοποιήσουν ακόμα και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ώστε να εφαρμοστούν στην πράξη οι συμφωνηθέντες κανόνες.

Οι Αμερικανοί, είπε, ήδη κάλεσαν τους Κινέζους να συμμετάσχουν σε δική τους άσκηση, στις αρχές του 2016. Η συμφωνία αυτή είναι η πρώτη. Θα ακολουθήσει και δεύτερη, πιθανότατα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.