Ένα βήμα πιο κοντά στη Συμμαχία-ΝΑΤΟ από τη Σουηδία;

Οι δηλώσεις και το γενικότερο κλίμα που επικράτησε κατά τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις με τον Σουηδό ομόλογό του Πέτερ Χάλτκβιστ στο Πεντάγωνο πριν από μερικές ώρες, ενισχύουν την αίσθηση ότι η Σουηδία ίσως και να βρίσκεται στον προθάλαμο της Συμμαχίας, με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ να είναι ένα θέμα διαδικαστικό, υπό την έννοια της μεθόδευσης με στόχο την ελαχιστοποίηση των αντιδράσεων.

Στις δηλώσεις του ο Σουηδός υπουργός ήταν ασυνήθιστα ωμός: Απεκάλεσε τη Ρωσία ως την «κύρια πρόκληση» (main challenge) σε όρους ευρωπαϊκής ασφάλειας και τάξης, με αποσταθεροποιητικό αποτέλεσμα στη Βόρεια Ευρώπη και όχι μόνο! Έκανε λόγο για «επιθετικότητα» στην Ουκρανία και για «παράνομη προσάρτηση» της χερσονήσου της Κριμαίας.

Υπενθύμισε τη σουηδική συνεισφορά με στρατεύματα σε διεθνείς αποστολές και απεκάλεσε «πηγή ανησυχίας» (worrisome) τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας και των βαλλιστικών πυραυλικών δυνατοτήτων. Σχολίασε την «ενοποιημένη προσέγγιση» (unified approach) στον ευρωατλαντικό χώρο ως το «κλειδί» και τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες…

Ανακοίνωσε… σχεδόν με καμάρι την αύξηση των σουηδικών αμυντικών δαπανών κατά 11% μέχρι το 2020, αλλά και την εκ νέου ενεργοποίηση της στρατιωτικής θητείας από την 1η Ιανουαρίου του 2018. Τέλος, περιέγραψε τη στρατηγική της χώρας του αφενός να προχωρήσει στη στρατιωτική της ενδυνάμωση και αφετέρου να δημιουργήσει ένα «δίκτυο ασφαλείας» με χώρες και Οργανισμούς.


Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του για την ξεκάθαρη υποστήριξη στη Δήλωση Προθέσεων που υπεγράφη πέρσι ανάμεσα στις δυο χώρες και αφορούσε στην αμυντική συνεργασία, με τον στρατηγό εν αποστρατεία Μάτις να τονίζει, ότι η ήδη ισχυρή διμερής αμυντική συνεργασία, εμβαθύνεται συνεχώς, με στόχο την ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής.

Ακολούθησε ερώτηση Σουηδού δημοσιογράφου, ο οποίος είπε ότι πολλοί Σουηδοί ανησυχούν για τον συνεχή εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και αναρωτιούνται εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έσπευδαν να βοηθήσουν τη Σουηδία σε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση από τη Ρωσία!

Η απάντηση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ξεκίνησε… από το τέλος όπως είπε και υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ υπάρχει για να διατηρεί την ασφάλεια στην Ευρώπη, ενώ «όλοι, από τη Μόσχα μέχρι τις Βρυξέλλες, ξέρουν ότι είναι ένας αμιγώς αμυντικός οργανισμός». Με περισσότερη σαφήνεια δεν θα μπορούσε να προσκαλέσει τους Σουηδούς να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ!

Προχωρώντας, μεταξύ άλλων υπογράμμισε, ότι η Αμερική δεν θα εγκαταλείψει δημοκρατικούς συμμάχους και εταίρους και ότι θα σταθεί στο πλευρό της Σουηδίας, μαζί με όλες τις υπόλοιπες δημοκρατίες μαζί, καθώς η χώρα παρότι δεν είναι ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος, κατά τη γνώμη των ΗΠΑ είναι φίλη και σύμμαχος χώρα.

Τα σχόλια μάλλον περιττεύουν…