«Λύσσαξαν» με τη Σχολή ορυκτών πόρων Κρήτης στο Παιδείας!

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις προσπάθειες του υπουργού Παιδείας να «αναθεωρήσει» τα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο προτεινόμενο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα το προτεινόμενο άρθρο 5 του νομοσχεδίου με τίτλο «Ίδρυση, συγχώνευση, κατάτμηση, μετονομασία, κατάργηση και μεταβολή έδρας Α.Ε.Ι».

Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος
Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης
Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

Ελπίζω ο τωρινός υπουργός Παιδείας να μη πέσει στην παγίδα στην οποία έπεσαν και άλλοι «συνάδελφοί» του στο παρελθόν όταν απέτυχαν να διαγνώσουν τη γεωπολιτική και στρατηγική διάσταση ορισμένων θεμάτων της Παιδείας… π.χ. ας θυμίσουμε πως ορισμένοι κύκλοι του Υπουργείου Παιδείας στο παρελθόν, μεταξύ των ετών 2010-2014 διέρρεαν (;) πως η Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης θα έπρεπε να κλείσει.

Όλως τυχαίως, εκείνες οι διαρροές πραγματοποιούταν την ίδια περίοδο που παιζόταν η συνέχιση ή μη συνέχιση των ερευνών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Ας θυμίσουμε πως η συγκεκριμένη σχολή είναι η μοναδική ελληνική ακαδημαϊκή σχολή η οποία έχει αναφερθεί ποτέ σε γεωστρατηγική ανάλυση του περιώνυμου Stratfor (το οποίο η ελληνική… μυθολογία το εξισώνει συχνά με τη CIA)!


Την ίδια περίοδο που κάποιοι εντός της χώρας πάλευαν για να πείσουν τις ελληνικές κυβερνήσεις πως ΝΑΙ υπάρχουν υδρογονάνθρακες στη χώρα μας, στο Υπουργείο Παιδείας, με πρόσχημα την «αναδιάρθρωση» της Παιδείας, κάποιοι ήθελαν να κλείσουν τη Σχολή από την οποία ξεκίνησε ο αγώνας για αναζήτηση των ελληνικών υδρογονανθράκων και σπάνιων γαιών.

Αντιλαμβάνεστε τις πιθανές συνέπειες ενός τέτοιου παιγνίου; Τί στο καλό σκεφτόταν αυτοί οι οποίοι ήθελαν να «αναδιαρθρώσουν» την Παιδεία; Μπορούμε να φανταστούμε π.χ. τί είδους ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ θα έστελνε μία τέτοια ενέργεια εκ μέρους του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, δηλαδή της επίσημης ελληνικής πολιτείας, σε διάφορους παίκτες (stakeholders) της περιοχής;

Φαντάζεστε σήμερα πλέον, που εταιρείες-κολοσσοί όπως π.χ. η Exxon Mobil θέλουν να έρθουν στην Κρήτη, η Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης να ήταν κλειστή χάριν της δήθεν αναδιάρθρωσης της Παιδείας;

Και όλα αυτά κόντρα σε κάποιους εγχώριους άπιστους Θωμάδες που ακόμη θεωρούν πως υδρογονάνθρακες ΔΕΝ υπάρχουν οι οποίοι αγνοούν (;) πως τέτοιες εταιρείες δεν κουνιούνται από τη θέση τους εάν δε «μυρίσουν» πετρέλαιο).

Ας υπενθυμίσουμε το γεγονός πως ο σημερινός πρωθυπουργός δύο φορές επεσκέφθη στο παρελθόν το Χιούστον του Τέξας, έδρα πολλών πετρελαϊκών κολοσσών (και πολύ καλώς έπραξε!)…

Παρομοίως λοιπόν σήμερα, ας ξεκαθαριστεί το γεγονός πως τυχόν πονηρά (;) σχέδια ορισμένων κύκλων του Υπουργείου Παιδείας να χαλιναγωγήσουν (;) –ποδηγετήσουν (;) το Πολυτεχνείο Κρήτης διά του άρθρου 5 (;) μέσω της συγχώνευσης – υπαγωγής του σε κάποιο Πανεπιστήμιο (;) θα είχε ίσως περίεργες-παρελκόμενες διαστάσεις / επιπτώσεις / συνέπειες τις οποίες σήμερα δεν μπορούν να αντιληφθούν…

Ας πάει αυτό το μήνυμα προς τους διάφορους «αναδιαρθρωτικούς κύκλους» του Υπουργείου Παιδείας και ας είμαστε ΟΛΟΙ σε επαγρύπνηση… Τέτοιες σκέψεις θα πρέπει να κόβονται στη ρίζα τους.

Από καθαρά τεχνοκρατική άποψη το αντίθετο ίσως θα είχε περισσότερα αναπτυξιακά – οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας: δηλαδή το να υπαχθεί ένα πανεπιστήμιο που παράγει θεωρητικούς επιστήμονες κάτω από ένα τεχνοκρατικό ακαδημαϊκό ίδρυμα!